Din cuprinsul articolului
Protestele medicilor de familie şi ale celor care au cabinete în policlinici continuă cu o zi înainte de consultările programate la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În Bucureşti, medicii s-au adunat în faţa sediului CNAS.
„Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000 – 15.000 de euro”, afirmă premierul Marcel Ciolacu. De cealaltă parte, medicii de familie și medicii specialiști din ambulator (policlinici) refuză să mai încheie contracte cu CNAS începând de la 1 februarie, pe motiv că tarifele decontate de Casă sunt prea mici și nu ar mai permite funcționarea cabinetelor.
Ei reclamă scăderea veniturilor cabinetelor, de la 1 februarie, cu peste 30 de procente, conform proiectului de ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul CNAS. Doctorii din cele două categorii profesionale spun că nu-și mai pot acoperi cheltuielile. De exemplu, o consultație care acum este decontată la valoarea de 50 de lei, de la 1 februarie va fi 35 de lei. Medicii vor respect din partea autorităților, nu vor să-și închidă cabinetele și nu vor să plece din țară.
Pentru 18 ianuarie sunt programate două runde de consultări între reprezentanții medicilor și cei ai CNAS, dar și între reprezentanții Colegiului Medicilor din România și cei ai Casei de Asigurări. Medicii speră să se rezolve situația fără să fie afectat bugetul destinat acestora. În caz contrar, sunt hotărâți să nu semneze de la 1 februarie actele adiționale cu casele de asigurări de sănătate, ceea ce ar afecta și pacienții care vor fi nevoiți să plătească serviciile medicale.
Veniturile medicilor de familie în România pot varia considerabil în funcție de mai mulți factori, precum experiența, locația în care activează, (rural vs. urban), numărul de pacienți înregistrati în cabinet, implicarea în activități suplimentare, gradul de încadrare profesională, reglementările guvernamentale și multe altele.
Astfel, salariul lunar al unui medic de familie începător variază între 2.227 lei și 6.236 lei. După cinci ani de experiență în activitatea respectivă, venitul crește între 2.461 lei și 7.107 lei pe lună.
În 2023, majoritatea medicilor de familie din România câștigă un salariu lunar situat între 2.227 lei și 7.673 lei.
Salariul unui medic de familie în România se compune din încasările de la CAS per capita (PC) și venitul per serviciu (PS). Astfel, jumătate din veniturile unui medic de familie vin din încasările per capita, iar circa jumătate din venituri sunt obținute din încasările per serviciu.
Potrivit legii, orice medic de familie trebuie să aibă în evidență un număr minim de pacienți, 800 în mediul urban și 450 în mediul rural, însă nu există un maximum de pacienți.
Jumătate din veniturile unui medic de familie vin din încasările per capita, adică pentru fiecare pacient. În acest fel, cu cât un medic de familie are mai mulți pacienți, cu atât are un venit mai mare.
La o listă de 1.300 de asiguraţi, venitul PC este de circa 1.000 de puncte x 10 lei/punct (valoare 2023) = 10.000 de lei (am socotit doar 1.000 de puncte pentru că în lista de pacienți pot fi și persoane neasigurate). Punctele PC depind de vârsta asiguratului, iar cel mai bine „plătiţi” sunt copiii mici și vârstnicii.
Plata per serviciu este limitată de numărul maxim de consultații. Zilnic se pot deconta 24 de consultații, asta reprezentând 6 ore de cabinet x 4 consultații pe oră.
„Un medic de spital, dacă primește 15.000 de lei, acei 15.000 de lei sunt ai lui. Noi, dacă primim 15.000 de lei lunar de la Casa de Asigurări de Sănătate, din acei 15.000, trebuie să plătim impozitele la stat și să acoperim toate cheltuielile cabinetului, iar abia apoi rămânem cu salariul, după ce tăiem toate aceste cheltuieli”, explică pentru HotNews.ro dr. Alina Drăghici, medic psihiatru care a participat la protestul de marți de la Policlinica Apaca din București.
Din acest venit se scad toate cheltuielile cabinetului, iar ceea ce rămâne este salariul medicului.
Exemplu de cheltuieli cabinet medical individual:
Medicii de familie și medicii specialiști consultați de sursa citată spun că, cel mai adesea, factura lunară pentru servicii a cabinetului lor, decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, ajunge la 20.000 – 30.000 – 40.000 de lei, sumă din care ei trebuie să plătească toate cheltuielile cabinetului, în afara salariului lor.
HotNews.ro a discutat cu medici care au protestat în aceste zile și a reieșit că unii dintre ei rămân, la final de lună, cu un venit net în jurul a 5.000 – 6.000 de lei, alții ajung la 8.000 – 10.000 de lei, iar cei mai norocoși pot ajunge chiar și la 15.000 – 20.000 de lei într-o lună, dacă au mulți pacienți și consultații și facturează un număr mare de servicii către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Cert este că medicii spun că nu ajung la salarii nete de 10.000 – 15.000 de euro, așa cum a declarat recent premierul Marcel Ciolacu. În cel mai fericit caz, acele sume reprezintă venitul total al cabinetului și reprezintă excepții – doar puține cabinete ajung la aceste cifre.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…