Protest spontan al medicilor din ambulatoriile de specialitate, în faţa sediului CNAS
Din cuprinsul articolului
Un protest spontan al medicilor din ambulatoriile de specialitate a avut loc joi în faţa sediului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Medicii sunt nemulţumiţi de menţinerea aceleiaşi valori de 4,5 lei a punctului pe serviciu medical în noile contracte care vor intra in vigoare după 1 iulie.
Protestatarii au înaintat un memoriu către conducerea CNAS în care menţionează care sunt problemele cu care se confruntă. ”Subfinanţarea accelerată a finanţării în termeni reali a ambulatoriului de specialitate este evidentă prin evaluarea creşterii valorii punctului de servicii pe ultimii ani, astfel că la nivelului anului 2021, după regularizare, acesta a fost de 4,31 lei, iar acum 4,5 lei, creşterea fiind de doar 4,4%.
În condiţiile în care inflaţia cumulată este de 24,27%, fiscalitatea a crescut cu 250-300% şi salariul mediu brut (referinţă pentru salariile angajaţilor noştri) a crescut de la 5535 lei în 2021, la 7567 lei în ianuarie 2024 şi este în creştere începând cu 1 iulie şi toate cheltuielile de ţin de funcţionarea cabinetelor au crescut exponenţial, valoarea punctului pe servicii a crescut doar cu 4,4%”, au afirmat medicii din ambulatoriu.
„Bugetul alocat ambulatoriului este mult prea mic. Punctul este o formă de cuantificare. Dacă autorităţile vorbesc despre ambulatoriu de spital şi de investiţii în ambulatoriile de spital, acelea reprezintă sub 20% din activitatea de ambulatoriu, dar dacă vorbesc despre pacienţii care fac investigaţii, consulturi cu bilet de trimitere se referă la cei care vin la noi, medicii cu cabinete medicale individuale, cu practică individuală, identic cu medicii de familie. Noi suntem afectaţi”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator (APMA), dr. Cosmin Alexandrescu.
El a evidenţiat caracterul spontan al protestului şi a precizat că toţi cei prezenţi sunt membri ai APMA, dar au participat ca persoane individuale.
Semnal de alarmă: „Subfinanţarea va conduce la un nou mare exod al medicilor„
„Se apropie 1 iulie când expiră actele adiţionale şi ar trebui semnate cele noi. Pentru ambulatoriu, menţinerea la 4,5 lei a punctului nu înseamnă o victorie, ci o înfrângere, pentru că, în termeni reali, finanţarea scade.
Ideal ar trebui o dublare. Practic, dacă ne gândim la ce se poate, este nevoie de la 1 iulie de o majorare cu 50% şi de la 1 ianuarie – dublare”, a adăugat Alexandrescu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, subfinanţarea va conduce la un nou mare exod al medicilor, preponderent al celor din ambulatoriile de specialitate.
România a pierdut cel puțin 40.000 de doctori în ultimii 10 ani, iar deficitul de personal medical calificat în anumite specializări sunt acute la nivelul întregii ţări.
Deși, în prezent, „exodul medicilor” s-a temperat drastic, sistemul de Sănătate din România va rămâne ani buni sub spectrul deficitului medical, cu costuri umane și financiare uriașe, atrag atenţia specialiştii.