Protest faţă de acţiunea Primăriei Capitalei de a distruge asistenţa medicală ambulatorie: ”Redevența e mai mare decât câștigul nostru”. Cât sunt puși să plătească medicii

Medicii din Capitală, reuniți în cadrul Camerei Federative a Medicilor din România, au trimis un protest față de sumele foarte mari pe care doctorii care au cabinete în ambulatoriu trebuie să la plătească primăriei. Ei susțin că li se pregătesc taxe de 60 de ori mai mari decât cele actuale.
Medicii români țin să ofere exemplul Marii Britanii, unde un cabinet de medic de familie cu circa 1.200 cetăţeni înscrişi pe liste, primeşte pentru aceştia circa 16.000 lire pe lună. Are 4 angajaţi şi plăteşte o redevenţă primăriei. La finalul lunii, medicul rămîne cu 10.000 lire care sînt impozitate cu 40%. În final, salariul net al medicului este de circa 6 000 lire pe lună (37,5% din venitul brut).

Mai jos, protestul medicilor de la CFM:

Premize

În anul 2012, Guvernul României este votat în Parlament după alegerile din 9 Decembrie, cu un  Program în care se scris că ambulatoriul de specialitate şi medicina primară vor fi priorităţi ale sistemului. Este evident şi că unul din principalele puncte din Acordul Guvernului României cu Fondul  Monetar Internaţional (punctul 17), şi anume acela de a scade cheltuielile din sistemul sanitar, prin limitarea numărului de internări în spitale, nu se poate face decît stimulînd asistenţa medicală ambulatorie, care să preia serviciile spitalicenţti nenecesare!

În acest context, Primăria Bucureşti cere medicilor specialişti din policlinici şi dispensare redevenţe aberante

Prin Hotărârea Consiliului Municipal nr. 40/28.02.2011 privind aprobarea redevenţei anuale pentru spaţiile cu destinaţie de cabinete medicale, concesionate în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 884/2004, Primăria stabileşte acest preţ la circa (în medie) 55-60 de euro/mp. Acest preţ este imens faţă de posibilităţile reale de plată ale cabinetelor. Consiliul Municipal de acum, dominat de USL nu a modificat decizia consiliului dominat de
PDL.

Preț de 60 de ori mai mare

Un cabinet cu 30 mp (media cabinetelor) plus circa 20 mp spaţii comune, va fi obligat să  plătească în medie pe an o redevenţă de 2500-3000 euro, adică 11 250-13 500 lei pe an. Preţul este de-a dreptul aberant, fiind de 55-60 ori mai mare ca în prezent, în locaţii unde  Primăria nu cheltuie nimic, nici nu face lucrări de întreţinere, nici investiţii. În plus, preţul stabilit de “o  comisie de evaluatori” nu este în concordanţă cu cîştigurile pe care cabinetele medicale la au. În medie, un cabinet medical, ca instituţie  (nu ca persoană fizică) cîştigă 5 000 lei pe lună (55 000 lei pe an), un cabinet de medic specialist de policlinică, şi 6.000 de lei (72 000 lei pe an), un cabinet de medic de familie. În literatura de specialitate şi chiar în practica de zi cu zi se consideră că profitul (venitul net) unui  cabinet medical (value of a medical practice) este de aproximativ 20-30% din venitul brut (cel de  aproximativ 5 000-6 000 lei). Adică, din cei 5 000-6000 de lei, un medic specialist/primar poate avea un  cîştig personal de circa 2000 lei pe lună. Cum vi se pare, domnilor guvernanţi !! şi domnilor “evaluatori”. Ar însemna ca redevenţa să fie mult mai mare decît cîştigul unei luni. În plus, nu trebuie omis  faptul că specialiştii care lucrează în policlinici primesc bani de la CASMB numai dacă lucrează efectiv.

Unde mai este concediul pe 1 lună pentru medicul specialist din policlinică, asigurat de stat? Punerea în aplicare a unei asemenea hotărîri poate fi valabilă pentru spaţii comerciale, dar în nici un caz pentru cabinete. Avem senzaţia că consilierii municipali au confundat serviciile medicale oferite unei populaţii  pauperizate cu cele comerciale. Sau poate se doreşte falimentarea medicilor cu cabinete individuale,  pentru a le ocupa practica cu “privaţi” care au bani de dat pentru acele potenţiale spaţii. Ne miră tăcerea Primarului medic S. Oprescu. Ne miră tăcerea Guvernului, care în programul de guvernare spune că va sprijini finaciar medicina ambulatorie.

Preşedinte,

Dr. Dan Pereţianu

Prim Vicepreşedinte,

Dr. Liviu Victor Radu

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

3 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

4 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

5 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: