Din cuprinsul articolului
Fumatul, consumul zilnic de alcool și o anumită proteină sunt vinovate pentru moartea celulelor în cazul accidentelor vasculare cerebrale, a leziunilor sau bolilor neurodegenerative. Studiul privind cauza distrugerii neuronilor a fost publicat în revista SCIENCE.
Cercetătorii americani au identificat proteina care dă lovitura fatală neuronilor. Ele atacă în interiorul ADN-ului celulei. Oamenii de știință spun că sunt pe cale de a deschide o nouă cale pentru dezvoltarea medicamentelor pentru a preveni, stopa sau reduce acest proces.
Echipa condusă de Ted și Valina Dawson a constatat că, în ciuda cauzelor și simptomelor diferite, leziunile, accidentele vasculare cerebrale, Alzheimer, Parkinson și Huntington au un mecanism comun. Forma de moarte „programată” a celulelor creierului pe care au numit-o Parthanatos și PARP, o enzimă implicată în acest proces.
Această formă de moarte celulară „joacă un rol în aproape toate formele de daune celulare”, declară Ted Dawson. Așadar, cauza care dă lovitura finală neuronilor este una dintre cele 160 de proteine cunoscute ca fiind factorul inhibitor al migrării macrofagelor (MIF).
„Credem că acesta este momentul final al Parthanatos”, spune Ted Dawson.
Moartea celulară este evenimentul dintr-o celulă biologică prin care încetează să fie îndeplinite funcțiile ei. Acest lucru poate fi rezultatul procesului natural de moarte a celulelor bătrâne și de înlocuire a lor cu altele noi, sau poate rezulta din factori cum ar fi boala, leziunea localizată, sau moartea organismului din care celulele fac parte.
Tipurile de moarte celulară includ:
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…