Din cuprinsul articolului
Protecția solară. 12 mituri demontate despre expunerea la soare și cremele de protecție solară
Când vine vorba de bronzare în condiții de siguranță, se pare că există multe mituri despre protecția solară. Deși este minunat să vă bucurați de soarele de vară, există câteva concepții greșite majore despre protecția solară și siguranța solară.
Asta nu presupune căă nu trebuie să purtați protecție solară; este chiar opusul, de fapt. Cu toate acestea, știind mai multe despre acest subiect vă poate scuti de multe complicații de sănătate, așa că asigurați-vă că aplicați aceste 12 adevăruri despre protecția solară …
Un bronz de bază nu este o protecție solară adecvată
De multe ori auziți de la prieteni și familie plecați într-o vacanță tropicală că lucrează la „bronzul de bază” și că, cumva, vor fi invincibili la soare după ce vor realiza acest lucru. Nu există bronz sigur. Bronzarea sau, mai rău, arderea este un semn de deteriorare a pielii.
Obținerea „bronzului de bază” nu numai că oferă oamenilor un sentiment fals de siguranță că sunt protejați de daunele provocate de soare. Atunci când se expun mai mult la soare, aceasta înrăutățește doar daunele provocate de soare și crește semnificativ riscul de cancer de piele.
Produsele chimice din protecția solară nu sunt dovedite periculoase
Unii oameni trec peste aplicarea de protecție solară, crezând în mod fals că conținutul le va face mai mult rău decât razele UV de la soare. Acest lucru este fals, se spune, în ciuda rapoartelor despre protecțiile solare cauzatoare de cancer.
Potrivit Reader`s Digest, deși acesta este un domeniu controversat, medicii spun că nu există studii care să demonstreze acest lucru. Un studiu efectuat pe șobolani a sugerat că oxibenzona utilizată în multe produse de protecție solară poate produce radicali liberi care dăunează celulelor. Cu toate acestea, nu există nicio cercetare publicată care să o lege de cancerul de piele.
În plus, ingredientele, inclusiv medicamentele eliberate pe bază de rețetă testate pe animale, sunt adesea administrate la o doză mult mai mare decât ceea ce oamenii ar consuma sau ar folosi în mod natural. Nu există studii până în prezent la oameni care să arate că protecția solară chimică prezintă probleme de sănătate directe.
Poți să te arzi în orice moment al zilei
Este adevărat că cel mai mare risc de a fi ars de soare este între orele 10.00 și 14.00, potrivit Reader’s Digest. Cu toate acestea, sursa adaugă că „dermatologii au fost de acord în unanimitate că la nicio oră a zilei bronzarea nu este sigură”.
Acesta explică faptul că, în timp ce razele UVB ating vârful la prânz (între orele 10:00 și 14:00), există și raze UVA (care pot provoca, de asemenea, îmbătrânirea pielii și unele tipuri de cancer de piele) continuă să radieze pe tot parcursul zilei.
Protecția solară cu SPF peste 15 este utilă
Reader’s Digest spune că FDA (Food and Drug Administration) încă dezbate meritele „SPF-urilor super-ridicate”, dar mulți dermatologi sunt de acord că există diferențe distincte între SPF 15, 30 și 50. Este binecunoscut faptul că oamenii sunt deseori neglijenți cu aplicarea.
SPF 30 blochează peste 98% din razele UV. Creșterea suplimentară a SPF va oferi o mai bună protecție. Prin urmare, dermatologii recomandă utilizarea zilnică de protecție solară cu cel puțin SPF 30 sau mai mare.
Tenurile întunecate necesită protecție solară
Acesta este un mit potențial periculos pe care Reader’s Digest îl oprește. În timp ce persoanele cu pielea mai închisă în mod natural pot avea un risc mai mic de cancer de piele, „nu sunt imune”. Ceea ce este mai grav este faptul că un potențial cancer de piele poate fi diagnosticat mai târziu la persoanele de culoare și asta posibil din cauza concepției greșite că nu pot face cancer de piele, adaugă acesta.
Cancerul este mai greu de tratat cu cât este diagnosticat mai târziu. Un exemplu celebru oferit de sursă este Bob Marley, care a murit de melanom (un tip de cancer de piele) care a început pe degetul de la picior, care a fost confundat cu o accidentare la fotbal.
Temperatura și nivelurile UV nu sunt același lucru
Mulți oameni își scot capul afară pentru a măsura temperatura, crezând în mod fals că stabilește bara pentru riscul arsurilor solare. Prin urmare, mulți oameni cred că dacă este frig, protecția solară este inutilă.
Radiațiile ultraviolete există pe tot parcursul anului. În timpul iernii, zăpada poate crește reflexia razelor UV și poate duce la mai multe arsuri la soare.
Pielea poate fi deteriorată în zilele înnorate
Ar trebui să luați măsuri de precauție, chiar dacă soarele se ascunde în spatele norilor. Într-adevăr există mai puține UVB în zilele înnorate, dar UVA vine zilnic prin nori și ferestre, iar orele suplimentare vor duce la deteriorarea pielii.
Doar pentru că nu vezi soarele, nu înseamnă că pielea ta nu suferă daune. O zi răcoroasă sau acoperită în timpul verii poate avea niveluri UV similare cu o zi caldă și însorită.
Machiajul nu este o protecție solară adecvată
Mulți oameni care se machiază în mod regulat evită protecția solară deoarece își spun că dacă machiajul lor indică un număr SPF, este ok meargă la plajă pentru o zi fără griji. Cu toate acestea, Consiliul Cancerului spune că, cu excepția cazului în care machiajul dvs. este SPF 30 sau mai mare, ar trebui să aplicați protecție solară înainte de a aplica machiajul.
Problema este că majoritatea oamenilor nu aplică protecția adecvată. Protecția solară este întotdeauna recomandată sub machiaj.
Nu este nevoie să vă ardeți de la soare pentru a obține vitamina D
Majoritatea persoanelor trebuie să petreacă cel puțin 20 de minute sau mai mult (dacă aveți pielea mai închisă la culoare) sub soare pentru a face vitamina D. Această expunere cumulată crește semnificativ riscul de cancer de piele. Se recomandă obținerea vitaminei D prin suplimentare sau dietă.
Arderile anterioare nu înseamnă că nu aveți nevoie de protecție solară
Doar pentru că ați avut câteva arsuri solare în tinerețe, nu înseamnă că puteți evita protecția solară acum. A avea „expunere excesivă” la razele UV în primii 10 ani vă va crește șansa de a dezvolta melanom, „ceea ce se întâmplă după aceasta este, de asemenea, foarte important”.
Puteți reduce la minimum orice risc suplimentar la orice vârstă, adoptând abordarea adecvată de protecție solară.
Nu este vorba doar de fața ta
Mulți oameni se concentrează doar pe acoperirea feței cu protecție solară pentru a evita arderea, crezând în mod fals că este suficient pentru a evita cancerul de piele. Dar, după cum subliniază Reader’s Digest, „cancerul de piele iubește oriunde atinge soarele”.
Zonele comune ale cancerului de piele includ scalpul, urechile, gâtul, pieptul, spatele și extremitățile superioare. Asta înseamnă că, deși fața ta nu se va deteriora, deschizi ușa cancerului de piele (și a semnelor de îmbătrânire) pe brațe, picioare, piept și peste tot, adaugă acesta. Soarele este cea mai mare amenințare pentru sănătatea și tinerețea pielii.
Protecția solară are o dată de expirare
Contrar credinței populare, sticla de protecție solară expiră, chiar dacă credeți că ați depozitat-o într-un loc sigur. De fapt, există o dată de expirare a sticlelor de protecție solară și ar trebui să le acordați atenție.
Cu toate acestea, un studiu arată că aproximativ 33% dintre oameni nu verifică deloc datele de expirare a protecției solare. Protecțiile solare expiră deoarece ingredientele lor se deteriorează în timp, pierzându-și puterea. Nu numai că produsul expirat poate fi ineficient, dar în unele cazuri poate fi chiar nesigur. Majoritatea produselor de protecție solară vor dura până la sfârșitul lunii de expirare și nu ar trebui folosite după.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…