Din cuprinsul articolului
Bucureștiul și județul Ilfov dețin cele mai multe adăposturi de protecție civilă din România, totalizând 588 de locații, însă, conform unui raport al Curții de Conturi, doar aproximativ o treime dintre acestea sunt operaționale. Deși sunt alocate fonduri pentru întreținerea și modernizarea unor adăposturi, infrastructura națională de protecție civilă se confruntă cu multiple deficiențe care pun în pericol siguranța cetățenilor în cazul unui conflict armat sau al unei crize majore.
Disparitățile între județe
Pe lângă București și Ilfov, alte județe importante precum Dolj (213 adăposturi), Galați (185 adăposturi), Prahova (183 adăposturi) și Constanța (114 adăposturi) dețin un număr semnificativ de locații de protecție civilă. Totuși, în multe cazuri, aceste adăposturi nu sunt în stare de operativitate. La polul opus se află județele cu resurse limitate pentru protecția civilă: în Caraș-Severin sunt doar 8 adăposturi, în Tulcea doar 6, iar județele Dâmbovița, Buzău, Vrancea și Giurgiu dețin câte 3 adăposturi. Cel mai grav caz este județul Neamț, care are doar un singur adăpost funcțional, notează News.ro
Curtea de Conturi a identificat câteva județe care se disting prin investiții și bune practici în întreținerea adăposturilor de protecție civilă. De exemplu, în Galați, autoritățile locale au investit fonduri pentru reabilitarea a 28 de adăposturi și puncte de comandă, în timp ce în județul Constanța, între 2022 și 2023, 5 din cele 7 localități cu adăposturi au alocat bugete pentru menținerea acestora în stare de operativitate, reabilitând 21 de adăposturi. De asemenea, în Prahova, autoritățile au planificat renovarea a 20 de adăposturi până în 2024.

Un alt exemplu pozitiv este municipiul Cluj-Napoca, unde unele adăposturi au dublă utilitate, servind drept spații educaționale sau de recreere pentru studenți și angajați ai instituțiilor. De exemplu, un adăpost administrat de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj este folosit și ca sală de fitness. În Craiova, un adăpost administrat de Facultatea de Drept este utilizat ca spațiu pentru activități educaționale, în timp ce în Timișoara, 48 de adăposturi publice sunt dotate cu coduri QR, care permit accesul rapid la informații despre locația tuturor adăposturilor din zonă.
Provocările infrastructurii de protecție civilă
În ciuda acestor exemple pozitive, raportul Curții de Conturi evidențiază și numeroase deficiențe grave în infrastructura de protecție civilă. Multe dintre adăposturile existente sunt în stare precară, cu uși de acces neetanșe, tâmplărie metalică deteriorată, sisteme electrice nefuncționale și instalații de filtro-ventilație scoase din uz. În unele cazuri, adăposturile sunt inundate din cauza defecțiunilor sistemelor de scurgere, iar ieșirile de salvare sunt colmatate cu deșeuri sau chiar asfalt.
Un exemplu relevant este adăpostul de protecție civilă aflat la sediul Ministerului Transporturilor, care se confruntă cu astfel de probleme de întreținere, subliniind necesitatea unei monitorizări constante și a unor investiții pentru asigurarea eficienței și siguranței acestor locații.