O treime din cei 2800 de pacienţi, localnici sau turişti, care în perioada minivacanţei de 1 Mai au umplut Urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa, au fost persoane care prezentau traumatisme survenite pe fondul consumului exagerat de alcool.
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână, care s-a arătat “ bucuros” de atitudinea premierului Victor Ponta în privinţa înăspririi pedepselor prevăzute în Codul Rutier, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că va cere parlamentarilor de Constanţa să susţină o iniţiativă legislativă prin care cei care ajung la Urgenţă, băuţi sau drogaţi, să-şi plătească din buzunarul propriu consultaţia.
„Pentru că aceste prezentări care an de an sunt din ce în ce mai dese şi care solicită pe de o parte personalul medical, pe de altă parte consum de materiale şi nu în ultimul rând o atitudine de limbaj şi de agresivitate a celor care vin băuţi în UPU, trebuie taxate într-un fel. Nu e normal ca noi să tratăm oameni care au băut cu bună ştiinţă, că doar nu le-a turnat nimeni pe gât şi care produc accidente de circulaţie sau care îşi produc traumatisme prin cădere, lovire sau lovesc alte persoane sau să-i tratăm pe cei care consumă substanţe interzise, droguri şamd..În general în toate ţările din Europa, cei care consumă băuturi alcoolice, nu sunt acoperiţi de asigurarea medicală” a spus Căpăţână.
„Sunt agresivi, agitați și stăm câte o oră cu ei”
Şeful UPU Constanţa, Rodica Tudoran, a explicat la rândul ei că numai în luna iulie a anului trecut 1.000 din cele 3.500 de prezentări la Urgenţă au fost traumatisme secundare apărute pe fondul consumului de alcool. “Sunt dificil de abordat medical, sunt agitaţi, agresivi, refuză tratamentul, investigaţiile, ne folosim de angajaţi mai mai mulţi pentru a le oferi asistenţa medicală avem nevoie de timp mai mult.U na este să te ocupi de un pacient liniştit, 20 minute, şi alta este să te ocupi de un pacient băut timp de o oră, când alţii aşteaptă şi suferă în Urgenţă”.
Dan Căpăţână vrea ca noua propunere legislativă să se alinieze astfel regulilor de acordare a ajutorului medical din Europa.
„Nu e în regulă să suportăm noi costurile unor astfel de indivizi. Fiecare stat caută să-şi protejeze cetăţenii sănătoşi. Să ducă o muncă de prevenţie. Dacă tu îţi faci rău singur, de ce toţi ceilalţi să plătească în solidar, din fondul social de asigurări de sănătate, pentru tine că tu eşti beţiv sau consumator de substanţe interzise, e un lucru care trebuie pus in regulă şi în România”