Din cuprinsul articolului
Proprietățile vindecătoare ale ciulinului de baltă, delicatesa uitată a Deltei Dunării.
Delta Dunării este una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă, cu plante care mai de care mai spectaculoase, cum ar fi cele carnivore (aldrovanda și otrățelul de baltă), dar şi ciulinii comestibili.
Cornaciul sau Ciulinul de baltă (Trapa natans) este o specie plutitoare, întâlnită în flora spontană a apelor dulci, nativă pentru un teritoriu vast din Europa, până la marginile estice ale Asiei.
Fructele lor sunt duse de apă până la mare, de unde sunt împrăștiate de valuri de-a lungul întregului litoral. În ciuda unui mit existent, cornacii nu sunt fructele algelor marine.
Numele științific de trapa provine din latină, un derivat al cuvântului calcitrapa. Denimirea de cornaci sau ciulini de baltă provine de la forma spinoasă. Prin forma lor, cornacii și-au câștigat poreclele de colții-dracului sau fructul-dracului.
În alte culturi, ciulinii de baltă sunt cunoscuți sub numele de alune-de-apă (water chestnuts) sau țepi-de-apă (water caltrop).
Miezul acestui fruct este bogat în proteine, grăsimi vegetale, zaharuri, vitaminele B1, B2, C, calciu, fosfor și fier. În unele regiuni ale globului, cornacii sunt considerați ca având proprietăți vindecătoare.
În ciuda aspectului nu tocmai plăcut, fructele de culoare verde sunt considerate adevărate delicatese şi au numeroase beneficii pentru sănătate.
Sunt utilizați mai ales pentru :
Specialiștii spun că, în terapii de urgență, fructele de cornaci pot acționa ca un adevărat antivenin, fiind folosite în cazul mușcăturilor de șerpi și de păianjen.
Mai pot fi folosite și în tratamente antirabice și antidiareice.
Partea comestibilă este miezul alb din interior. Se poate mânca crud sau gătit asemeni castanelor sau cartofilor.
Miezul cornacilor, alb și cărnos, are o aromă ușor dulceagă, care amintește de cea a alunelor sau castanelor.
Pot fi mâncați cruzi, copți, fierți sau prăjiți, se pot conserva pentru perioade mai mari de timp în miere sau pot fi măcinați pentru a se obține o făină ce poate fi folosită la prepararea unor lipii, fiertură pasată, asemănător cu piureul de cartofi.
Potrivit ziarullumina.ro, pot fi mâncați cruzi, copți, fierți sau prăjiți, sau pot fi măcinați pentru a se obține chiar şi făină.
Înainte de a fi consumaţi, specialiştii recomandă fierberea lor pentru a elimina metalele acumulate din apele poluate şi să nu fie consumați negri şi uscați, fiindcă sunt nocivi.
În prezent, în multe zone ale lumii, ciulinii de baltă sunt considerați o specie pe cale de dispariție din cauza râurilor poluate sau cu debit scăzut.
Supă-cremă de cornaci
Ingrediente:
Mod de preparare:
Prăjitură cu ciocolată și cornaci
Ingrediente:
Mod de preparare:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…