Din cuprinsul articolului
Un nou studiu susține că proprietarii de câini care își scot animalul de companie la plimbare sunt cu 78% mai predispuși să se infecteze cu COVID-19.
Cercetătorii de la Universitatea din Granada au chestionat 2.086 de persoane despre obiceiurile lor zilnice în timpul pandemiei pentru a evalua riscul diverselor activități, potrivit unei lucrări din revista Environmental Research.
Au descoperit că persoanele care își plimbă câinii au șanse semnificativ mai mari de a contacta virusul – cu un risc crescut de 78% mai mult comparativ cu persoana medie.
Între timp, deținătorii de pisici sau a altor tipuri de animale de companie nu pare să se expună riscului de infectare cu virusul, au spus cercetătorii.
Deși concluziile au indicat că există o „contagiune mai mare în rândul deținătorilor de câini”, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă animăluțele patrupede au un rol direct în răspândirea virusului, se arată în raport.
Nu există nici o cercetare concludentă care să demonstreze că transmiterea virusului de câine la om este posibilă în cazul în care un câine se infectează. Cu toate acestea, cercetătorii sugerează că animăluțele patrupede ar putea răspândi virusul atingând suprafețele contaminate în public și apoi mergând cu germenii prin casa proprietarului lor.
Profesorul Cristina Sanchez Gonzalez, unul dintre autorii studiului, a spus că proprietarii de câini ar trebui să aibă o grijă suplimentară în ceea ce privește igiena.
Ea a adăugat că deciziile de închidere a unor zone precum locurile de joacă „nu aveau sens” atunci când zone precum parcurile pentru câini au putut rămâne deschise.
„În mijlocul unei pandemii și în absența unui tratament sau a unui vaccin eficient, măsurile de igienă preventivă sunt singura salvare, iar aceste măsuri ar trebui aplicate și câinilor, care, potrivit studiului nostru, par să crească direct sau indirect riscul de a contracta virusul „, a spus ea.