Propolisul are proprietăți terapeutice, fiind un antioxidant puternic cu acțiuni anti-microbiene și de vindecare, analgezic, anestezic, și cu proprietăți anti-inflamatorii. De asemenea, în unele studii de specialitate se sugerează faptul că propolisul are un rol în tratarea anumitor tipuri de cancer.
Cercetătorii de la Universitatea din Chicago Medical Center, fiind intrigați de potențialul anti-cancer al propolisului, au decis să studieze unul dintre componentele sale bioactive (esterul fenil-etilic de acid cafeic sau CAPE) și impactul acestuia asupra celulelor cancerului de prostată.
În celulele cultivate într-un laborator, chiar și mici doze de CAPE au încetinit creșterea celulelor tumorale. Iar când doze orale mici s-au dat la șoareci cu tumori de prostată, creșterea tumorilor a încetinit cu 50%. Ba mai mult, hrănind șoarecii bolnavi cu CAPE zilnic s-a oprit dezvoltarea tumorilor per total, însă cancerul a revenit atunci când CAPE a fost scos din dietă.
Propolisul are capacitatea de a suprima creșterea tumorilor asociate neurofibromatozei (tumori pe țesutul nervos) prin blocarea enzimelor. Cercetătorii au remarcat: “Deoarece mai mult de 70% din cancerele umane, cum ar fi cancerul de sân și de prostată necesită enzima PAK 1 pentru creștere, este foarte posibil ca GPE (extractul de propolis verde) ar putea fi util pentru tratamentul acestor tipuri de cancer.
Unul dintre motivele pentru care tratamentele convenționale împotriva cancerului dau greș este acela că se bazează masiv pe chimioterapie. Medicamentele folosite în chimioterapie sunt, prin natura lor, extrem de toxice și de obicei lucrează împotriva capacitătații naturale a corpului de a lupta cu cancerul, prin distrugerea imunității organismului.
Precum propolisul, exista și alți compuși naturali care au fost descoperiți pentru tratarea cancerului, fără a avea efecte toxice. Unele dintre acestea chiar prezintă un efect numit “citotoxicitate selectiva”, ceea ce inseamna ca pot ucide celulele canceroase, lasand in acelasi timp celulele si tesuturi sanatoase nevatamate. Un astfel de compus este bromelaina, o enzima care poate fi extrasa din tulpinile de ananas.
Alte remedii naturale sunt compusii extrasi din plante din familia Solanaceae (vinete, rosii, cartofi, ardei) dar si curcumina, polifenol primar din turmeric. Prin acesta s-a vazut o scadere a tumorilor cerebrale induse experimental pe sobolani, iar curcumina nu a afectat viabilitatea celulelor creierului si capacitatea de functionare optima.
Ce afectiuni trateaza propolisul
In timp ce medicina moderna continua sa studieze efectele propolisului, sunt descoperite tot mai multe proprietati de vindecare si utilizari ce se dovedesc a fi eficace.
Daca ai alergie la miere sau albine, vei avea, de asemenea, o reactie la produsele care contin propolis. Propolisul poate provoca o reactie alergica puternica, daca este folosit pentru o perioada indelungata de timp. Discuta cu medicul tau inainte de a adauga propolis in planul de tratament, mai ales daca ai alergii sau astm.
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…