Avocații inculpaților din dosarul HexiPharma au cerut marți, 8 noiembrie 2022. încetarea procesului pentru prescripția faptelor, iar procurorii nu au obiectat.
Dosarul privește acuzațiile că firma ar fi vâdut spitalelor substanțe care nu respectau rețeta de producție.
În 2019, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Flori Dinu, directorul general al companiei Hexi Pharma, la 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Mihai Leva – fost director de producție al Hexi Pharma, condamnat pe fond la 3 ani și 8 luni de pușcărie în dosarul dezinfectanților diluați – a cerut, marți, 23 septembrie, încetarea procesului penal ca urmare a intervenției prescripției.
Cum faptele directoarei Flori Dinu sunt similare, este de așteptat ca aceasta să scape la rândul ei.O decizie în apel în Dosarul Hexi Pharma, în care este vizată și Flori Dinu, mâna dreaptă a patronului Dan Condrea, care s-a sinucis în timpul anchetei, ar putea veni prea târziu pentru tragerea la răspundere penală a inculpaților.
În acelaşi dosar, Mihai Leva, şef de producţie al firmei, a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. De asemenea, compania Hexi Pharma a fost obligată la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei. Instanţa a mai hotărât dizolvarea companiei.
Decizia Tribunalului București a fost contestată la Curtea de Apel București.
Prescripția faptelor în penal va avea un impact direct și asupra laturii civile a Dosarului Hexi Pharma, iar cele 340 de unităţi sanitare cărora compania le-a livrat dezinfectanți diluați vor rămâne cu pagubele, iar vinovații – cu banii.
Procurorul de şedinţă nu i-a contrazis pe avocaţi: „Justiţia trebuie să lucreze cu materialul Legiuitorului”, iar magistraţii trebuie să respecte deciziile Curţii Constituţionale
În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 de acte materiale) şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, precum şi Mihai Leva, şef de producţie al companiei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 de acte materiale) şi complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Procurorii susţineau că, în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare „prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii”, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…