Medicii de familie și-ar putea ajuta pacienții să se mențină activi și independenți dacă lucrează în strânsă colaborare cu specialiștii în geriatrie.
“Geriatrul poate să facă o serie de evaluări (cognitive, funcționale, evaluarea dependenței, a dispoziției, a echilibrului) și un plan de combatere a problemelor identificate pe care să îl urmărească apoi împreună cu medicul de familie. Aceste evaluări ar trebui să se facă o dată pe an în cazul pacienților cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani și o dată la 6 luni în cazul persoanelor peste 75 de ani, când incidența afecțiunilor este mai mare. Cred, de asemenea, că medicul de familie ar trebui să primească un punct bonus de fiecare dată când face o trimitere către medicul geriatru.” Așa crede conf. dr. Prada că ar trebui să funcționeze la modul ideal colaborarea dintre medicul de familie și medicul geriatru.
O modalitate de a promova “longevitatea activă” și independența în rândul populației vârstnice este oferită, în premieră în România, de fundația Barilife, înființată acum șase luni de Moti Bari, fondatorul primei companii Barilife în Israel, în 1988.
Barilife promovează un pachet de servicii medicale și sociale care se adresează vârstnicilor și care le permite acestora să se bucure în propriul cămin de același nivel de sănătate, confort și siguranță de care s-ar bucura într-o casă de bătrâni la standarde europene. Funcționând sub principiul ”întotdeauna cu tine”, soluția propusă de Barilife este aceea a unui “virtual retirement home” (în traducere: azil virtual).
Astfel, fiecare abonat Barilife deține o brățară dotată cu un dispozitiv mobil – Butonul Barilife – prin intermediul caruia poate intra imediat în contact cu angajații Barilife, care îi vor oferi suport în probleme care țin de sănătatea sau siguranța sa. Programul a fost gândit să funcționeze pe baza unui abonament lunar, fără obligația unei coplăți din partea beneficiarilor pentru serviciile oferite la domiciliu, Barilife fiind soluția ideală pentru persoanele vârstnice care nu doresc să-și părăsească locuința, dar în același timp au nevoie de îngrijire și asistență.
De mai bine de 20 de ani, conceptul este implementat cu succes în Israel, Olanda și Germania. În prezent, în comunitatea Barilife sunt înscriși peste 100.000 de abonați.
În România, există trei tipuri de pachete Barilife. Pachetul de bază “Argint” este concentrat pe securitate, pachetul “Aur” are și o componentă medicală foarte importantă, iar pachetul “Platină” îmbină cele trei dimensiuni: sănătate, securitate, confort. O parte din serviciile Barilife sunt comune celor trei pachete: dispozitivul vocal, difuzorul, microfonul și brățara mobilă, evaluarea riscurilor potențiale din casa abonatului și propunerea unor soluții pentru eliminarea acestor riscuri, dispeceratul aflat la dispoziția clientului 24/7, informarea familiei în caz de evenimente neprevăzute, verificarea vizitatorilor necunoscuți, trimiterea unei echipe de pază și securitate la fața locului dacă situația o cere. Abonații la pachetul “Aur” beneficiază de asistență medicală în situații excepționale, efectuarea unor analize medicale la domiciliu (când deplasarea se face în condiții dificile) și vizite medicale acasă în situații excepționale (la ore neobișnuite, noaptea, de sărbători). Pachetul “Platină” aduce în plus reparații oferite de “meșterul casei” și “tehnicianul de urgență”, serviciile unei ambulanțe private și servicii de transport medical.
Momentan, programul Barilife este disponibil în București și localitățile limitrofe, iar fundația speră să dezvolte curând serviciile și în alte orașe și zone rurale de pe întreg teritoriul țării. Prețurile abonamentelor lunare sunt accesibile, situându-se între 90 lei și 250 lei.
Fundația Barilife își propune să ofere tuturor seniorilor un sistem inovator prin care aceștia pot beneficia direct acasă de servicii identice celor din casele de bătrâni, astfel încât vârstnicii să se bucure în continuare de confortul propriei locuințe.
Pentru mai multe detalii, puteti accesa: http://www.barilife.ro