Sari la conținut

Proiectul ROCCAS 3: un nou program de screening în cancerul colorectal, finanțat din fonduri europene. Cancerul colorectal provoacă 6.000 de decese anual în România

cancer
Sursă foto: pixabay
cancerul de colorectal

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni au implentat un nou program de screening în cancerul colorectal. Proiectul ROCCASS 3 a fost demarat în acest an, cu finanțare din fonduri europene, prin Programul Sănătate.

Proiectul „ROCCAS 3: Consolidarea capacității sistemului de sănătate pentru implementarea sustenabilă a programului național organizat de screening în cancerul colorectal”  este implementat începând cu luna iunie 2024. Durata de implementare este de 54 de luni, până în noiembrie 2028.

Proiectul ROCCAS 3, un nou program de screening în cancerul colorectal

Valoarea totală a proiectului este de 24,8 milioane lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri europene este de 20,07 milioane lei, restul sumei fiind acoperită din bugetul naţional și de către cei doi beneficiari.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu și dezvoltarea capacității la nivel regional de a implementa programul de screening pentru cancerul colorectal și consolidarea serviciilor preventive, potrivit INSP.

În cadrul proiectului vor fi derulate de acțiuni de formare de competențe pentru 1.134 de persoane, personal medical și nemedical, implicate în implementarea programului de screening pentru cancerul colorectal în cele opt regiuni de dezvoltare ale României, ce activează în instituții publice medicale sau în contract cu CNAS sau sunt angajați în cadrul autorităților sistemului public de sănătate.

Proiectul vizează și monitorizarea respectării standardelor de calitate și sprijin acordat promotorilor proiectelor regionale de screening în vederea facilitării implementării unor programe de prevenție la nivel național, dedicate persoanelor vulnerabile sau dezavantajate socio-economic, în vederea lărgirii accesului egal și în timp util la aceste servicii.

Rezultate previzionate în urma derulării proiectului

În vederea atingerii acestui obiectiv, proiectul prevede actualizarea și dezvoltarea a 7 instrumente de lucru:

  1. Actualizarea metodologiei de screening pentru cancerul colorectal
  2. Ghid de conformare la standardele de calitate pentru programul de screening de cancer colorectal;
  3. Elaborarea mecanismului de asigurare și finanţare pentru serviciile medicale de confirmare diagnostică și tratament al leziunilor precanceroase în cazul persoanelor neasigurate pentru înlăturarea riscului de dezvoltare a bolii;
  4. Dezvoltarea sistemului de invitare reinvitare;
  5. Actualizarea curriculelor de curs pentru formarea medicilor de familie, gastroenterologi, anatomo patologi, a medicilor de laborator, asistenților medicali;
  6. Actualizarea registrului electronic de screening ROC;
  7. Dezvoltarea unui call-center.

Programul de screening ROCCAS

Programul de screening ROCCAS a mai avut două runde până acum (ROCCAS 1 și ROCCAS 2).  Zeci de mii de persoane din întreaga țară au fost testate gratuit pentru cancer colorectal în cadrul acestor programe.

Cancerul colorectal provoacă circa 6.000 de decese anual în România. Acest tip de cancer se situează pe locul al doilea ca incidență și mortalitate, deși are un prognostic bun dacă este diagnosticat precoce.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel