Categories: Stil de viaţă

Cum este posibil să fii programat la obezitate chiar din perioada intrauterină. Primii opt ani de viață sunt decisivi

Obezitatea poate fi și o consecință a unor factori externi, prezenți încă de când te aflai în burta mamei.

Cel mai recent studiu publicat în jurnalul ştiinţific Nature Communications nu minimizează importanța colosală a stilului de viață, nu ignoră importanţa unei diete echilibrate sau a exerciţiilor fizice suficiente pentru gestionarea greutăţii corporale, ci doar atrage atenţia asupra semnificaţiei mari a expunerilor de mediu în timpul sarcinii pentru susceptibilitatea la boală mai târziu în viaţă, au precizat cercetătorii.

Studiul citat de Press Association uimește prin concluziile sale: Copiii mici care au fost expuşi în perioada prenatală la o substanţă chimică ce se găseşte în produsele cosmetice pot avea un risc mai mare de a deveni supraponderali în primii opt ani de viaţă.

Oamenii de ştiinţă susţin că femeile gravide expuse la butil-paraben (BuP), un conservant utilizat pe scară largă în produse de larg consum, inclusiv cosmetice şi alimente, au un risc mai mare de a avea copii care sunt supraponderali în primii ani de viaţă.

BuP, care face parte dintr-un grup de substanţe chimice numite parabeni, poate pătrunde în organism prin ingerare sau prin absorbţie prin piele şi poate fi detectat în urină şi sânge.

Tobias Polte de la Centrul Helmholz de Cercetare în domeniul Mediului (UFZ) din Germania şi colegii săi au colectat date de la 629 de perechi mamă-copil între anii 2006 şi 2008.

Expunerea la parabeni a fost evaluată pe baza chestionarelor completate în a 34-a săptămână de sarcină.

După naştere, greutatea corporală şi înălţimea copiilor au fost măsurate în fiecare an. Cercetătorii au descoperit că mamele care au declarat că au utilizat cosmetice care conţineau parabeni aveau concentraţii mai mari ale acestor substanţe chimice în urină, scrie Agerpres.

De asemenea, s-a constatat o ”asociere pozitivă” între concentraţiile de BuP în eşantioanele de urină de la mame şi riscul ca viitorii lor copii să fie supraponderali în primii ani de viaţă. S-a descoperit că această asociere este mai accentuată la fete.

Testele efectuate pe şoareci au relevat că expunerea la BuP a condus dus la un aport alimentar mai mare şi la creşterea în greutate a descendenţilor de sex feminin.

Recent Posts

APMGR: Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață. Directiva UE privind tratarea apelor reziduale ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale

APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…

4 minute ago

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

15 minute ago

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

35 de minute ago

Anchetă de proporții în Sănătate: emitere de documente medicale false pentru a obține ilegal certificat de handicap. Ce au descoperit oamenii legii?

La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…

55 de minute ago

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

o oră ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: