Categories: Ştiri sănătate

Profilul pacientului care se poate infecta cu variola maimuței. Care sunt semnele și simptomele variolei maimuțelor?

Variola maimuță este o boală rară, asemănătoare variolei, cauzată de virusul variolei maimuței. Se găsește mai ales în zone din Africa, dar a fost regăsită în mai multe zone ale lumii. Provoacă simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră și frisoane, și o erupție cutanată care poate dura săptămâni pentru a se elimina. Nu există un tratament dovedit pentru variola maimuțelor, dar de obicei dispare de la sine.

Ce este variola maimuțelor?

Variola maimuță este o boală rară cauzată de virusul variolei maimuțelor. Aceasta duce la erupții cutanate și simptome asemănătoare gripei. Ca și virusul mai cunoscut care provoacă variola, este un membru al familiei numită ortopoxvirus.

Variola maimuță a fost descoperită în 1958, când au apărut două focare de boală asemănătoare variolei la grupuri de maimuțe folosite pentru cercetare. Se răspândește în principal prin contactul uman cu rozătoarele infectate, dar uneori se poate răspândi prin contactul piele pe piele cu o persoană infectată. Există două tipuri cunoscute (clade) de virus al variolei maimuțelor – unul care își are originea în Africa Centrală și unul care își are originea în Africa de Vest. Actualul focar mondial (2022) este cauzat de cladele mai puțin severe din Africa de Vest.

Cât de comună este variola maimuțelor?

Variola maimuță este rară. Dar numărul cazurilor este în creștere în Africa, precum și în regiunile care nu au mai văzut aceste infecții până acum.

Unde se mai găsește variola maimuțelor?

Timp de decenii, Monkeypox a fost observată mai ales în Africa. Cu toate acestea, se găsește ocazional în alte țări, inclusiv în Statele Unite. În primăvara lui 2003, primul focar de variolă a maimuței în afara Africii a avut loc în Statele Unite. Un transport de animale infectate din Ghana a fost importat în Texas. Rozătoarele infectate au răspândit virusul câinilor de prerie de companie, care au infectat apoi 47 de persoane din Vestul Mijlociu.

Pe măsură ce călătoriile internaționale devin din ce în ce mai frecvente, virușii care erau cândva destul de limitati în anumite locații, se pot răspândi mai ușor în întreaga lume. În vara anului 2021, un caz de variolă a maimuței a fost găsit la un rezident din SUA care a călătorit din Nigeria în Statele Unite. Apoi, 2022 a adus focare în regiuni din afara Africii, inclusiv Europa, America și Australia.

Pe cine afectează variola maimuțelor?

Oricine se poate îmbolnăvi de variola maimuțelor. În Africa, cele mai multe cazuri sunt în rândul copiilor sub 15 ani. În afara Africii, boala pare să fie mai frecventă la bărbații care au contact intim cu bărbați, dar există numeroase cazuri la oameni care nu se încadrează în această categorie.

Cu 81,6% dintre cele 6.027 de cazuri înregistrate la nivel mondial, Europa rămâne de departe cea mai afectată regiune de valul actual de cazuri de variolă a maimuţei, depistat în luna mai în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic.

Care sunt semnele și simptomele variolei maimuțelor?

După expunere, pot trece câteva zile până la câteva săptămâni înainte de a dezvolta simptome. Semnele timpurii ale variolei maimuțelor includ simptome asemănătoare gripei, cum ar fi:

  • Febră.
  • Frisoane.
  • Durere de cap.
  • Dureri musculare.
  • Oboseală.
  • Noduli limfatici umflați.

După câteva zile, apare adesea o erupție cutanată. Erupția începe ca umflături plate, roșii, care pot fi dureroase. Aceste umflături se transformă în vezicule, care se umplu cu puroi. În cele din urmă, veziculele se desprind  – întregul proces poate dura două până la patru săptămâni. De asemenea, puteți avea răni în gură, vagin sau anus.

Nu toată lumea cu variola maimuță dezvoltă toate simptomele. De fapt, în focarul actual (2022), multe cazuri nu urmează tiparul obișnuit de simptome. Această prezentare atipică include doar câteva leziuni, fără ganglioni limfatici umflați, mai puțină febră și alte semne de boală. Îl poți avea și nu îl știi. Dar chiar dacă nu arătați multe semne de infecție, o puteți răspândi și altora printr-un contact apropiat prelungit.

Cum vă infectați cu variola maimuțelor?

Variola maimuță se răspândește atunci când intri în contact cu un animal sau o persoană infectată cu virusul. Transmiterea de la animal la persoană are loc prin piele ruptă, cum ar fi de la mușcături sau zgârieturi, sau prin contactul direct cu sângele unui animal infectat, fluidele corporale sau leziunile variolei (răni).

Variola maimuță se poate răspândi de la o persoană la alta, dar este mai puțin frecventă. Răspândirea (transmiterea) de la persoană la persoană are loc atunci când intrați în contact cu rănile, crustele, picăturile respiratorii sau fluidele orale ale unei persoane infectate, de obicei prin situații apropiate, intime, cum ar fi îmbrățișările, sărutările sau contactul intim. Cercetările sunt în desfășurare, dar cercetătorii nu sunt siguri dacă virusul se transmite prin sperma sau fluide vaginale.

De asemenea, vă puteți îmbolnăvi de variola maimuței prin intrarea în contact cu materiale recent contaminate, cum ar fi îmbrăcăminte, lenjerie de pat și alte lenjerii de pat folosite de o persoană sau un animal infectat.

Există un vaccin împotriva variolei maimuței?

Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii: „Prevenția poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care și-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii”, spune medicul Florin Roșu, medic ATI, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași

Infecția cu virusul provoacă o boală ușoară, care se vindecă spontan, în câteva săptămâni, explică dr. Florin Roșu.

Recent Posts

Cinci zodii care vor avea norocul vieții lor în luna octombrie

Zodii norocoase în octombrie. Luna octombrie aduce o nouă energie și oportunități de transformare pentru…

7 ore ago

Nu mânca prune dacă suferi de aceste boli. Pot deveni extrem de periculoase

Prunele sunt printre cele mai iubite fructe de toamnă, apreciate nu doar pentru gustul lor…

7 ore ago

Ritualul paharului cu apă elimină energia negativă din casa ta și atrage abundența

Ritualul paharului cu apă este una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru a…

8 ore ago

O nouă variantă Covid se răspândește rapid în Europa. Cum se manifestă

Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la o nouă variantă de Covid,…

8 ore ago

Tratamentul anti-cancer secret pe care l-ar fi urmat Kate Middleton. ”Nu a fost chimioterapie”

Recent, Kate Middleton a surprins lumea cu un videoclip emoționant în care apărea alături de…

9 ore ago

De ce apar stările de anxietate și melancolie toamna

Melancolie și anxietate din cauza venirii toamnei. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și…

9 ore ago

Citeste si: