Din cuprinsul articolului
Băutura interzisă pe caniculă. În această perioadă cu temperaturi ridicate, care ating și depășesc 40 de grade Celsius, trebuie să avem grijă la ceea ce mâncăm și bem, mai mult ca oricând.
Prof. dr. Vlad Ciurea atrage atenția că anumite băuturi pot deveni periculoase pentru sănătate, chiar și în cantități mici.
Neurochirurgul Vlad Ciurea a vorbit despre riscurile asociate consumului de alcool pe vreme de caniculă, subliniind că orice cantitate de alcool, fie ea cât de mică, trebuie evitată atunci când temperaturile de afară sunt crescute. „Alcoolul greu, alcoolul tare, alcoolul cu multe grade este periculos pentru că influențează decizia cerebrală”, a explicat specialistul.
„Cantități mici de alcool, în asociere cu căldura excesivă, ne fac să fim imprevizibili. Să facem mișcări greșite, să cădem, ceea ce este foarte simplu, să aluneci și să cazi. Am văzut căderi în piscină, accidentale, neintenționate.
Ori o cantitate mică de alcool poate să fie periculoasă. Nimeni nu este împotrivă, nici Guvernul, nici Parlamentul, s-a dat și decret, aveți voie o sticlă de bere rece în perioada de caniculă. Ne hidratează.
Aveți voie limonadă, aveți voie un alcool foarte ușor. Alcoolul greu, alcoolul tare, alcoolul cu multe grade este periculos pentru că influențează decizia cerebrală.
Pot să fac o prostie care poate să fie fatală. Mă refer la lucruri simple, nu mă refer la lucruri grave, de exemplu să te urci la volan sub influența alcoolului, ceea ce este foarte grav din toate punctele de vedere”, a explicat Vlad Ciurea la rubrica Sfat de Sănătate, la Antena 3 CNN.
Profesorul Vlad Ciurea atenționează că alcoolul nu este periculos doar pe timp de caniculă, ci oricând este consumat fără măsură.
„Alcoolul distruge neuronii. Sunt persoane care vin foarte speriate și spun că le-a apărut atrofie cerebrală. Cum pot eu, în acel moment, să le spun că au băut alcool?
Foarte vag încep să îi întreb dacă au mai consumat, din când în când, alcool, și atunci recunosc… Se numește atrofie cerebrală. Și atunci trebuie să ne limităm, limite fiziologice. Atât cât să ne facă plăcere, nu mai mult, să rămână numai la nivel de plăcere, nu la nivel de sațietate”, a concluzionat prof. dr. Vlad Ciurea.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…