Creierul este o adevărată „bijuterie” a organismului uman așa cum îl descrie marele profesor neurolog Vlad Ciurea. Și ca orice bijuterie prețioasă are nevoie de o grijă aparte pentru a-și păstra frumusețea.
Creirului are nevoie de o hrană bună pentru a se menține la cote înalte de funcționare. Marele profesor dezvăluie lista unor alimente care ne ajută să ne menținem creierul sănătos.
„Creierul are nevoie de o anumită mâncare. De semințe foarte multe, cum ar fi semințele de dovleac. De usturoi – și se știe acest lucru de 5.000 de ani.
Apoi, toate tipurile de salate sunt bune pentru creier, uleiurile – uleiul de floarea-soarelui care ne ajută.
La fel, peștele slab, dar și peștele gras care are omega 3. Pe unele nu putem să le luăm decât din alimentație”, a explicat profesorul Vlad Ciurea, în podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.
„Aşadar, nu ocoliţi nici banalele seminţe de dovleac, salatele cu ulei sau peştele. Acestora li se mai adaugă şi măslinele”.
Un alt aspect pentru buna funcţionare a creierului este cantitatea de alimente pe care o consumăm. Renumitul neurochirurg explică faptul că, atunci când mâncăm mult, energia noastră se risipeşte pe digestie, în loc ca ea să fie canalizată pe concentrare.
„Atunci când mâncăm mult, energia noastră se concentrează pe digestie, și ne pierdem concentrarea. Se duce tot sângele. Nu avem o educaţie a alimentaţiei”, a precizat reputatul medic, prof. univ. dr. Vlad Ciurea.
În schimb, prăjelile nu fac bine. Ce-i place creierului este apa, cafeaua şi ceaiul verde pe care îl putem consuma zilnic.
„Toate prăjelile fac rău. Tot ce se face în ulei fierbinte. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și super condimentate, la fel fac rău”, a explicat profesorul Ciurea.