Categories: Stil de viaţă

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară: 80% din conținutul gândurilor noastre are conținut negativ

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară spune că 80% din conținutul gândurilor noastre are conținut negativ.

„În psihologie, se spune că nu trebuie să avem țelul ăsta, ci să ne bucurăm de fiecare pas. Dar ce ne încurcă? Apar gândurile cu un conținut negativ – s-ar putea să nu-mi iasă, mai bine nu încerc. (…)

80% din conținutul gândurilor noastre are conținut negativ. Creierul uman e setat astfel să vadă pericolul. În evoluția noastră, nu am fost ajutați de fericire, ci de detectarea pericolelor.

Și asta știm să facem. Dar în societatea în care trăim, nu mai sunt pericolele de la începutul dezvoltării noastre.”, a explicat prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, în interviul „Doctor de bine”, realizat de Andreea Groza și difuzat pe stirileprotv.ro.

Ce putem să facem să ne fie mai bine?

„Să luptăm cu gândurile, care au conținut negativ ,nu e o idee bună. Pentru că acestea fac parte din noi, de la începutul evoluției noastre. Important e cum le gestionăm. Nu trebuie îndepărtate, atunci am avea un război intern permanent. Ce facem atunci?

În literatura de specialitate, există mai multe metafore. Una care îmi place și mi se pare potrivită: Îți imaginezi că ești într-un port. Vin spre tine nave de război (gânduri cu un conținut negativ). Nu te lupți cu ele. Ci le lași să treacă pe lângă tine. Nu le lași să-ți conducă viața.

Și în al doilea rând, noi suntem extrem de critici cu propria persoană. Când vă uitați la propria persoană, uitați-vă la ca la un prieten. Nu îi vedeți doar defectele. Ci vă vedeți prietenul.”, a explicat prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară.

Cum depășim tristețea?

„În fiecare emoție, sunt câteva etape. Copilul ar trebui învățat să înoate cu aceste emoții, printre ele. E învățat, nu se va îneca în emoțiile lui. Prima, reacția la tristețe – eu voi nega. Nu mi se întâmplă mie, nu există. A doua reacție – protest și furie. A treia reacție- conștientizarea și jelirea. Este extrem de important să plângi. Apare frica. Simți că ai pierdut ceva. Mai sunt două etape, pe care noi nu le învățăm la școală niciodată:Iertarea, care implică toți oamenii din eveniment și auto-iertarea.”

Recent Posts

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

18 minute ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

48 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

o oră ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

2 ore ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

2 ore ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

2 ore ago

Citeste si: