Categories: Expertul zilei

Prof. Univ. Dr. Monica Pop: ”Unii oameni rămân nevăzători din cauza sfaturilor sau a tratamentelor luate de pe internet. Alții au și murit, este o greșeală foarte mare!”

Prof. Univ. Dr. Monica Pop a acordat, cu amabilitate, un interviu extrem de interesant Oanei Nicolae, redactor evz.ro.

Medicul atrage atenția asupra pericolelor majore care pot apărea odată cu autodiagnosticarea și constată cu amărăciune: Românii nu mai au nevoie de oftalmologi! Își pun diagnosticul singuri, de pe Internet.

Statisticile sunt cutremurătoare: Șapte din zece români evită să meargă la un control oftalmologic, fi e din lipsă de timp, fie din comoditate. Majoritatea se prezintă la cabinetul unui medic mult prea târziu sau când nu se mai poate face nimic. Cu adevărat îngrijorător este faptul că mulți oameni ajung să apeleze la Google atunci când au o problemă medicală. Pentru mulți, internetul a ajuns în ziua de azi un fel de Doctor House care ghicește orice condiție medicală și prescrie sfaturi și tratamente neavenite care ne pun viața în pericol, spun specialiștii.

Unii oameni rămân nevăzători din cauza sfaturilor sau a tratamentelor luate de pe internet. „Alții au și murit. Este o greșeală foarte mare. Știu cazul unei paciente tinere cu cancer, care s-a luat după net și acum are metastaze și în ochi. Ar trebui ca internetul să nu permită niciun fel de imixtiune în probleme medicale, dacă nu vine din partea medicilor autorizați. Sunt tot felul de reclame la medicamente care nu au nicio valoare sau persoane care fac rău prin tot felul de afirmații. Am avut o pacientă în urmă cu trei săptămâni care și-a pus benzină în ochi, timp de doi ani. S-a nenorocit fata, s-a terminat cu ochiul ăla. Am crezut că nu e adevărat. Sunt medic de urgențe oftalmologice, dar nu am crezut vreodată că se poate întâmpla așa ceva. Își punea pansamente cu benzină în fiecare zi pentru că așa i-a zis o vecină că a citit undeva. Din păcate s-a și cancerizat. Și-a pus viața în pericol pentru o prostie pe care a citit-o pe internet. Este ceva de groază. Toată lumea știe medicină și politică. Măcar în politică nu e periculos. Dar în medicină e foarte periculos să asculți sfaturi de la oricine”, trage semnalul de alarmă Prof. Univ. Dr. Monica Pop.

Primul control al ochilor ar trebui făcut la naștere, dar cel mai important este la vârsta de trei sau maximum patru ani, pentru că, în condițiile în care există un defect de vedere, el se poate recupera exclusiv până la șase ani. „Dacă a trecut de vârsta asta, copilul rămâne cu un handicap vizual definitiv și irecuperabil. Și asta are o foarte mare amprentă asupra vieții ulterioare. Pacienții bolnavi de ambiopatie (n.r. – scădere de vedere, irecuperabilă după vârsta de 6 ani) sunt totalmente asimptomatici. Nimic nu poate să te determine să crezi că acel copil are ceva la un ochi, pentru că așa a descoperit el lumea și viața. Singura posibilitate este un consult oftalmologic”, avertizează dr. Monica Pop.

Citiți interviul EVZ aici, în acest LINK, pentru a afla informații utile despre sănătatea ochilor și cât este de periculos dacă stăm multe ore la calculator. Care este părerea doamnei dr. Monica Pop. Foarte interesant!

Recent Posts

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

4 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

34 de minute ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

o oră ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

o oră ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

2 ore ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

2 ore ago

Citeste si: