Din cuprinsul articolului
Prof. Leon Dănăilă: ”Adevărata maladie Alzheimer începe devreme”. Tulburările de memorie cauzate de Alzheimer sunt însoțite de tulburări de limbaj și comportament, bolnavii cu această afecțiune fiind incapabili să pregătească sau să așeze o masă.
Punerea unor obiecte în locuri bizare cum ar fi pieptenele în punga cu făină, depresia, confuzia și dezorientarea sunt alte simptome ale bolii pentru care nu există tratament, acestea sunt semne prin acre ne dam seama ca adevărata maladiei Alzheimer începe devreme. Se pot administra doar medicamente care controlează întrucâtva simptomele, însă s-a dovedit că în unele cazuri, nu sunt eficiente.
Academicianul Leon Dănăilă, unul dintre primii neurologi care a studiat această boală la noi, explică faptul că analizele de laborator pe care le-a făcut au arătat că la acești bolnavi se depun un fel de proteine care întrerup legăturile între celulele nervoase.
Depunerile împiedică circulația informației de la o celulă la alta și atunci omul nu mai știe cum să procedeze într-o situație sau alta.
”Acum 30 de ani a venit la mine un profesor de matematică și mi-a spus că atunci când trebuie să scrie formule pe tablă nu și le mai amintește. Avea 49 de ani și testele au arătat că are Alzheimer. Adevărata maladie Alzheimer începe devreme”, conchide academicianul.
Leon Dănăilă sau ”sculptorul de creiere”
Academicianul Leon Dănăilă sau ”sculptorul de creiere”, așa cum este supranumit, are la activ peste 40.000 de operații și figurează, alături de Einstein, printre cele 500 de genii ale secolului al XX-lea.
Acest geniu al neurochirurgiei românești a adus, pentru prima dată, la noi în țară, microscopul operator și laserul, scăzând astfel mortalitatea, în timpul operațiilor pe creier, de la 51%, la 4%.