Din cuprinsul articolului
Neurochirurgul Leon Dănăilă, cunoscut pentru cariera sa remarcabilă și longevitatea profesională, continuă să inspire prin exemplul său. La vârsta de 90 de ani, el încă practică medicina și operează, demonstrând o vitalitate impresionantă. Recent, într-un episod special al podcastului „Fain și simplu”, moderat de Mihai Morar la Ateneul Român, Dr. Dănăilă a împărtășit principiile esențiale pentru menținerea sănătății mintale și a creierului, chiar și la vârste înaintate.
În discursul său, medicul a punctat șapte principii esențiale pentru o viață echilibrată, evidențiind importanța obiceiurilor sănătoase, dar și a plăcerilor moderate. Potrivit lui, consumul moderat de vin, cafea și ciocolată poate susține sănătatea creierului, oferind astfel câteva „secrete” ale longevității.
„Se pot consuma 40 de ml de alcool pe zi și până la 150 de ml de vin roșu, asta s-a constatat. Nu trebuie să consumi cafea multă, până la 3 ceșcuțe pe zi, nu căni din alea mari, dar cafeaua e bună.
Ciocolata este și ea benefică, doar până la 20-30 de grame pe zi de ciocolată. Așa că viața cu regim nu e viață în care să te rupi de societate, să nu guști nimic și să devii un pustnic, este o viață care se poate duce în condiții optime”, a declarat medicul.
Leon Dănăila: cei șapte stâlpi ai vieții
Printre sfaturile împărtășite, Dănăilă a vorbit și despre modul în care putem aborda ideea inevitabilității morții, declarând: „Cel mai sigur fapt este că noi vom muri, dar nu trebuie să ne luăm după asta.”
„Trebuie să ducem o activitate în continuare, cât putem și să prelungim această viață activă, este foarte importantă din toate punctele de vedere.
Sunt cei șapte stâlpi: activitatea fizică, activitatea satisfacției, cea sacrală, a somnului, alimentară și activitatea benefică pentru individul respectiv.
Noi trebuie să avem grijă de noi înșine, de copii trebuie avut grijă. Nu trebuie să le dăm alimente foarte bogate în grăsimi, zaharuri. În regimul acesta occidental, în care unii au câte două locuri de muncă, nu mai au timp și se duc la fast-food să-și ia mâncare. Mâncarea trebuie să fie low-food, adică făcută acasă, la foc liniștit și cu grăsimi și zaharuri puține, dar să fie gustoasă”, a mai spus renumitul medic Leon Dănăilă.