Din cuprinsul articolului
Prof. dr. Irinel Popescu, medic primar Chirurgie Generală, a vorbit în cadrul podcast-ului realizat de Cătălin Măruță despre consumul de vin și spune că un pahar de vin nu-i face rău ficatului.
„Un pahar de vin nu-i face rău ficatului. Nu este bine dacă sunt mai multe pahare. La un moment dat, am fost într-o vacanță, într-o clinică specializată din Germania, pentru o oarecare refacere a organismului după o perioadă foarte grea. Acolo era un medic, absolvent de Medicină, dar cu specializare în India, deci avea o viziune mai largă și deschisă asupra medicinei. Referitor la vin, el spunea așa: „un pahar”. Un pahar este egal cu zero. Un pahar de vin se poate bea zilnic, la masă, desigur, nu la micul dejun. Toate vinurile acestea supersofisticate nu sunt făcute pentru a fi toxice. Nu sunt făcute pentru a agresa organismul.
Chiar se întreabă unii dacă vinul este medicament sau aliment? Nu pot să descriu valoarea nutritivă, dar un pahar de vin nu face rău ficatului pentru că ficatul are capacitatea să metabolizeze acest pahar și pentru că vinul contribuie la digestie. Ca să nu mai vorbim de plăcerea gustativă”, a spus marele profesor Irinel Popescu la podcastul lui Cătălin Măruță.
Medicul a vorbit și despre un fruct pe care ar trebui să-l consumăm zilnic, despre care spune că ține doctorul la distanță.
”Din punctul meu de vedere, nu sunt restricții când vorbim de legume și fructe. Mere putem mânca zilnic. „Un măr pe zi ține doctorul la distanță”, un proverb valabil și astăzi. Eu mănânc din toate fructele, dar nu fac excese.
Fructele pot provoca exces de glucoză, iar de la o vârstă încolo nu este bine. Aș face o recomandare: să schimbăm fructele, adică să nu mâncăm doar afine, de exemplu.
Mere putem mânca zilnic, dar alte fructe este bine să variem. Să mai rotim fructele și legumele. Fiecare aduce un beneficiu și nu recomand să rămânem doar, de exemplu, la broccoli. Mai variem”, a explicat Irinel Popescu în podcastul lui Cătălin Măruță.
Celebrul medic a vorbit și despre usturoi, care are multe acțiuni pozitive pentru organism.
”Usturoiul are multe acțiuni pozitive. Este foarte „neplăcut” social, dar este foarte bun pentru vasele de sânge și altele”, a spun academicianul
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…