Din cuprinsul articolului
Profesorul doctor Irinel Popescu, director al Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec” de la Institutul Clinic Fundeni din București, a fost oaspetele lui Ion Cristoiu în cadrul unei ediții difuzate în direct de Gândul. Domnia sa susține că în epoca modernă a apărut tratamentul complex al cancerului și că se poate renunța la chirurgie.
„În Epoca Modernă a apărut tratamentul complex al cancerului și mijloacele chimioterapiei, mijloacele oncologiei sunt mult mai bune și atunci poți să renunți mai liniștit la o operație agresivă, pentru că știi că oncologul te poate ajuta și intervine el cu chimioterapia, poate mai scade tumora.
Deci, există acest suport al unei agresivități mai scăzute decât altădată. Acum pacientul cu cancer are și altă șansă în afară de operație. Cancerul se extinde cu repeziciune. Cancerul a rămas ultima boală nerezolvată a omenirii. Această boală este singura confruntare a medicinei.
În metastazele hepatice altădată aveam șase luni de supraviețuire, acum avem 6 ani
Mijloacele pe care le avem acum sunt mult mai bune, iar chirurgia face parte din ele. În cancerele digestive, ficatul este prima stație unde ajunge și pe urmă se extinde rapid. În metastazele hepatice altădată aveam șase luni de supraviețuire, acum avem 6 ani, cel puțin.
Ficatul se poate împărți și se poate împărți în două părți inegale, una mai mare și una mai mică. Partea cea mare merge la un adult, iar cea mică la un copil. Steatoza hepatică este alcoolică, o cauză importantă, dar și nonalcoolică.
Ficatul gras este periculos, pentru că poate evolua către steatohepatită și către ciroză. Până la urmă, în Statele Unite a devenit chiar prima cauză de transplant. Ficatul nu doare. Bolile ficatului nu dau simptome precoce”, a spus prof. dr. Irinel Popescu, Directorul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec”, potrivit Gândul.