Din cuprinsul articolului
Prof. dr. Vlad Ciurea: Sunt consternat de faptul că pacienții din România se deplasează în alte țări pentru diagnostic și tratament neurologic.
Neurochirurgul Vlad Ciurea a prezentat pe pagina sa de Facebook fragmente dintr-o intervenție neurochirurgicală.
Profesorul Ciurea a explicat pas cu pas care sunt „procesele expansive intracraniene”, cum se colectează datele clinice și cele imagistice, dar și cum se realizează intervențiile chirurgicale.
„Orice element apărut nou intracranian duce la apăsare, comprimare, la suferința elementelor nobile cerebrale”
„În acest videoclip veti putea vedea exact cum se desfășoară o intervenție neurochirurgicală în cadrul Spitalului Clinic Sanador.
Nu pot să vă spun decât că pacientul, în vârstă de 37 ani și pe care l-am operat în luna decembrie, este perfect conștient, fără niciun fel de problemă neurologică post-operatorie!
Aș vrea să detaliez puțin câteva lucruri. O fac rar, prin urmare mizez pe înțelegerea și răbdarea dvs, pentru care vă mulțumesc anticipat!
În întreaga patologie cranio-cerebrală, un element de excepție – datorită gravității si prognosticului – îl constituie „procesele expansive intracraniene”. De ce? Cutia noastră craniană este inextensibilă (la adulți), și orice element apărut nou intracranian duce la apăsare, comprimare, la suferința elementelor nobile cerebrale. Adică a structurii neuronale cu care noi putem gândi, vorbi, mișca și supraviețui.
În marele grup de procese expansive se încadrează tumorile intracraniene, malformațiile vasculare cu efect de masa (care apasă structurile cerebrale), supurațiile intracraniene de tip abces sau de colecție de puroi subdurală, parazitozele care, din întreg organismul, își găsesc locația intracranian, și, desigur metastazele (determinările secundare) intracerebrale, care, la fel, produc compresia structurilor neurale.
Procesele expansive, fie prin efectul direct de apăsare (de masă), fie prin efectul de infiltrare a structurilor neurale, duc la modificări majore a activității cerebrale din toate punctele de vedere: modificări ale mișcării, de echilibru, de vorbire, de apreciere a distanțelor, de gândire, atenție, memorie, și de afectare a nervilor cranieni.
Toate datele clinice, alături de cele imagistice, definesc procesele expansive intracraniene. Elementul esențial reprezentându-l RMN-ul complex de tip 3Tesla și RMN-ul funcțional (Ultimul determinând localizarea exactă a funcțiilor cerebrale majore – mișcare, vorbire, atenție, etc).
În cadrul Spitalului Clinic Sanador, toate intervențiile neurochirurgicale pentru procesele expansive intracraniene se efectuează numai sub controlul neuronavigației, aparat de înaltă tehnologie, extrem de complex, care realizează o fuziune a tuturor datelor obținute din CT, RMN, fiind integrate în această structură tehnologică. Elementele obținute în aparatura de neuronavigație sunt suprapuse direct pe structurile intraoperatorii și sunt verificate pas cu pas, ducând la obținerea unei exereze (îndepărtări) a leziunilor expansive / infiltrative intracraniene”, a explicat neurochirurgul.
Prof. dr. Vlad Ciurea: Sunt consternat!
Profesorul Vlad Ciurea laudă profesionalismul colegilor săi și dă asigurări că România dispune de aparatură complexă de diagnosticare și operatorie. În acest context, neurochirurgul nu înțelege de ce „pacienții din România se deplasează în alte țări pentru diagnostic și tratament”.
„Această intervenție se realizează alături de o echipă de Anestezie și Terapie Intensivă pe toată desfășurarea operației, iar în final se poate determina calitatea intervenției neurochirurgicale.
La Spitalul Clinic Sanador, toate intervențiile neurochirurgicale se efectuează prin procedee moderne de oprire a hemoragiei postoperatorii intracerebrale cu ajutorul Vivostatului ( o peliculă obținută din prelucrarea sângelui pacientului, deci se evită introducerea de material sangvin prin transfuzie de sânge).
De asemenea, se evită coagularea pe suprafața encefalului de unde s-a extras leziunea intracerebrală. Prin aceste procedee, numărul de complicații locale, în principal hemoragice și de edem cerebral, sunt evitate.
Sunt consternat de faptul că pacienții din România se deplasează în alte țări pentru diagnostic și tratament, date fiind complexitatea aparaturii diagnostice și operatorii din unitățile de neurochirurgie de elită din țara noastră!
Revenind la pacient, țin să îi multumesc pentru încrederea acordată mie, echipei mele neurochirurgicale și echipei de Anestezie și Terapie Intensivă! Mulțumesc totodată Spitalului Clinic Sanador pentru aparatura de înaltă perfomanță pe care o deține! Sunt mândru că fac parte din aceasta echipă de elită!”, a mai scris Vlad Ciurea.