Din cuprinsul articolului
Prof. dr. Vlad Ciurea, semnal de alarmă despre un nou sindrom: Afectează tot mai mulți oameni la nivel mondial. Ce este de făcut?
Neurochirurgul Vlad Ciurea atrage atenția asupra unui nou fenomen apărut ca efect al pandemiei. Este vorba de ”languishing”, o absență a stării emoționale, aflată „între depresie și prosperitate”.
Prof. dr. Vlad Ciurea, semnal de alarmă despre un nou sindrom: Afectează tot mai mulți oameni la nivel mondial. Ce este de făcut?
Ce este acest stres cronic cauzat de pandemia Covid și cum putem scăpa de această stare care ne afectează pe toți în mod direct, ne explică profesorul Ciurea într-o postare pe Facebook.
„Un nou sindrom care afectează tot mai mulți oameni la nivel mondial: ”languishing”. Tradus, ar însemna ”lâncezire” și descrie o stare emoțională în care pur și simplu îți vezi propria viață ”prin ceață” și nu mai întrezărești rostul lucrurilor.
Este un efect al pandemiei: al izolării, al restricțiilor, al veștilor rele pe care le-am primit zi de zi, mai bine de doi ani. E greu să faci față la așa ceva! Mai mult sau mai puțin, suntem cu toții afectați.
Cercetători din toată lumea au studiat acest fenomen și au ajuns la aceleași concluzii: languishing este efectiv o deteriorare a stării de bine, un stres cronic, o stare psihologică negativă.
Ce e de făcut? Să discutăm despre asta – este important să conștientizăm. Apoi, să ne fixăm zilnic mici obiective. Cu fiecare mic obiectiv îndeplinit, ne vom simți mult mai bine.
Câteva exemple: să facem un drum, (o scurtă excursie, vizită, plimbare până într-un anumit punct), să rearanjăm cărțile, hainele sau vasele, să citim un anumit număr de pagini dintr-o carte pe care o lăsasem deoparte, să ajutăm o persoană aflată în nevoie, să facem zi de zi o faptă bună față de un coleg, vecin, animal, plantă… Lista poate fi foarte lungă.
Mici obiective. Acesta este secretul. Și nu ne oprim! Fiecare zi cu obiectivul ei”, a atenționat Vlad Ciurea.