Prof. dr. Vlad Ciurea dezvăluie ce fruct de sezon curăţă celulele nervoase

Odată cu scăderea temperaturilor, apariţia ploilor și reducerea orelor de lumină solară, multe persoane se simt obosite şi chiar epuizate.

Este vorba despre astenia de toamnă, o stare tranzitorie, cu schimbări de dispoziţie care durează de regulă câteva săptămâni.

Simptomele asteniei de toamnă

De cele mai multe ori, astenia se manifestă prin prezența mai multor simptome cuprinse în lista de mai jos:

  • Stări depresive (apatie, tristețe accentuată, sentimente de vinovăție)
  • Anxietate
  • Modificări bruște de dispoziție
  • Tulburări ale somnului
  • Letargie
  • Irascibilitate
  • Lipsa poftei de mâncare

Potrivit prof. dr. Vlad Ciurea, astenia de toamnă nu este periculoasă și nu reprezintă un risc în sine, însă poate fi un semnal de alarmă pentru o serie de afecțiuni afective care se manifestă mult mai puternic sau sunt provocate în acest cadru. Pentru o persoană care are predispoziție pentru tulburări afective, de la astenie la depresie este un singur pas.

sursa fotă: arhiva doctorulzilei

„Este o plăcere pentru organism, plăcere pentru viață”

”Trebuie să ne intrăm în ritm, mai ales că acum temperatura ne ajută. Deci avem toate condițiile să ne punem în valoare puterea, puterea minții, puterea corpului și activitatea este obligatorie.

Noi trebuie să fim un exemplu și pentru copiii noștri, pentru părinții noștri, să ducem casa înainte și societatea înainte. În primul rând noi trebuie să trăim într-un mediu cât mai curat, deci să urmărim ca în jurul nostru să fie cât mai mult oxigen.

Odată cu intrarea în toamnă, trebuie să facem tot ce este posibil ca în weekend-uri, când avem timp liber, să mergem spre zona Subcarpatică, pe zona de mânăstiri, și spre zona de acele superbe cultivări pe care le avem.

Adică să intrăm în grădinile românești care sunt pline de fructele de toamnă. Și când am spus fructe, ne gândim superbele pere, prune, merele, gutuile și celebrii struguri ai noștri. Știți că strugurele negru are resveratrol care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă, este formidabil”, a declarat renumitul neurochirurg la Antena3 CNN.

Toate legumele și fructele de toamnă ne dau viață. Am venit după o vară călduroasă, plină de caniculă, plină de închiderea vaselor, de ischemie. Acum trebuie să luăm apă curată, să luăm oxigen din pădurile care au mai rămas, să luăm lucruri cât mai proaspete. Toate acestea ne duc la o stare benefică. Este o plăcere, mai ales dacă prindem o toamnă să nu fie dură, să fie treptată, frumoasă. Este o plăcere, o plăcere pentru organism, plăcere pentru viață.

Și anotimpul de toamnă trebuie privit ca o plăcere, ca o relaxare și psihică și fizică. Și noi nu trebuie să cedăm activitatea, trebuie să ne gândim că tocmai suntem în plină activitate”, mai spune el.

Totul depinde de ”comanda de sus”

Potrivit acestuia, este foarte important însă să ne dorim să fim bine. ”Există în căpșorul nostru un mediator, un transmițător. Se numește dopamină, și dacă spun eu vreau, pornește ca un luptător și rupe rândurile lenei și mă duce înainte și trebuie să-mi impun prin dopamină să lucrez, să-mi fac treburile care sunt foarte importante.

Toți avem treburi importante și trebuie să meargă creierașul nostru înainte și organismul după creieraș să funcționeze perfect. Deci se poate, dar depinde de comanda de sus”, susține profesorul.

Cum pot fi combătute simptomele asteniei de toamnă

”Este adevărat, începând de la Bacovia încoace, starea de melancolie de care se spune este adevărată, dar trebuie să trecem de partea aceasta, să o învingem. Dacă într-o anumită zonă e mai mare melancolia, să evităm zonele respective, să căutăm măcar în weekend zonele care ne plac și care ne împing înainte.

Lenea nu face bine deloc creierului și nu duce la nimic bun decât la băutură, la burtă, la mâncare multă. Lenea produce lene, deci mișcarea produce mișcarea. Un japonez celebru a zis mă mișc, deci exist, deci trebuie să existăm și noi”, mai spune el.

În ceea ce privește alimentația, aceasta este extrem de importantă pentru starea de bine pe care o avem. ”Toate alimentele de toamnă aduc energie. Nucile, strugurii și toate fructele care sunt în România… Și un lichid cald și bun, cum este acea supică românească, este minunată”, a concluzionat prof. dr. Vlad Ciurea.

Recent Posts

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

13 minute ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

32 de minute ago

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

53 de minute ago

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

o oră ago

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Așa scapi rapid de SIMPTOME

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…

2 ore ago

7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori

7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…

2 ore ago

Citeste si: