Din cuprinsul articolului
„Aici este o problemă, Îmi pare foarte rău, dar trebuie să spun adevărul. Zahărul acesta rafinat este un toxic, un drog pentru creier. Mai ales că dă și adicție”, afirmă Prof. dr Vlad Ciurea.
Potrivit celebrul medic neurochirurg Vlad Ciurea, din alimentație provin toate lucrurile bune, dar și toate lucrurile rele. Acesta a făcut o listă cu 13 alimente care plac creierului, dar și a alimentelor toxice, care nu plac celulei nervoase.
„De la alimentație provin toate lucrurile bune de care are nevoie întreg organismul și de la alimentație pornesc și toate lucrurile rele. Există o grămadă de alimente care plac creierului. Toate semințele existente sunt foarte bune pentru creierul uman. Eu pledez pentru semințele de dovleac, toate vegetalele, toate legumele.
Apa este un element foarte important pentru funcționarea creierului. Creierul uman are 78 la sută apă, plutește într-un lichid. Nucile sunt foarte bune, usturoiul este un panaceu (curăță vasele, stimulează activitatea celulară, îndepărtează depunerile de colesterol, stimulează activitatea celulelor nervoase).
Aliment nociv pentru creier
De asemenea, pătrunjelul, busuiocul sunt foarte bune. Avocado este un fruct minunat pentru creier, la fel somonul, peștele marin și peștii sălbatici. Carnea de curcan este foarte bună pentru creier, toate salatele, mierea de albine, ciocolata neagră și cafea”, a recomandat medicul Vlad Ciurea la Antena 3 CNN.
Zahărul rafinat este toxic pentru creier, dă și adicție: „Atunci când copilul dă peste o prăjitură, însiropată, plină de zaharuri, foarte greu se lasă de acel dulce”, susține neurochirurgul, prof. dr. Vlad Ciurea.
Alimente pe care medicul evită să le consume: cartofi prăjiți și pâine
„Cartofi prăjiți sunt carbohidrați. M-am educat, cred de 10 ani nu mai mănânc cartofi prăjiți. În general, cartofii îi îndepărtez. Nu favorizează activitatea cerebrală. Și pâinea de altfel. În cantități mici este bună, dar altfel moleșește activitatea cerebrală. Îmi pare rău, dar acesta este adevărul. (…) De asemenea, fumatul produce o ischemie a vaselor, vasele se îngustează, nu mai pătrunde sânge proaspăt, oxigen. Am fumat 20 de ani și am reușit să mă las. Țigara este un drog”, conchide dr. Vlad Ciurea.