Sari la conținut

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre dieta creierului sănătos. Ce alimente consumăm pentru un creier în formă?

Din cuprinsul articolului

Creierul este unul dintre cele mai complexe organe ale corpului uman. Acesta gestionează toate funcțiile organismului și poate fi afectat de o multitudine de factori. Dacă acesta nu funcționează în mod corespunzător, sănătatea generală poate avea de suferit.

Alimentația este un factor ce are o influență deosebită asupra creierului. Aceasta poate susține sănătatea organului sau, dimpotrivă, îl poate altera.

Pentru a avea un creier sănătos și ager este important să știi ce alimente ajută cel mai mult dezvoltarea și buna funcționare a acestui organ. De asemenea, este indicat să renunți la obiceiurile nesănătoase și să faci mai multă mișcare.

Cu atât mai mult, stimularea creierului este esențială pentru a-l menține tânăr și organizat.

Dieta creierului sănătos

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, renumit neurochirurg, dezvăluie ce trebuie să consumăm pentru a menține buna funcționare a creierului și, implicit, sănătatea generală.

„Creierului nu-i place nea­părat ceea ce le place stomacului și papilelor gustative. Nu-i plac grăsimile, cărnurile grele, slănina…

Pen­tru un creier în formă, avem nevoie de carne slabă de curcan, de pește slab, dar și de pește gras, de so­mon, fiindcă are acizi grași nesaturați.

Avem nevoie de toate semințele posibile, iar România e plină de una din cele mai bune semințe pentru creier: să­mânța de dovleac crudă, care ajută la producerea anumitor neurotrans­mi­țători, responsabili cu starea de bine. Nuca seamănă ea însăși cu creierul uman, e unul dintre cei mai buni sâmburi.

Pătrunjelul, us­tu­roiul, busuiocul proaspăt, rozmarinul și plantele aromatice, în general, stimulează activitatea ner­voasă. Creierului îi plac la nebunie și dulciurile, are nevoie de ele. Zahărul însă nu este bun pentru cre­ier, este un drog care creează reacții de depen­dență. Și nici amidonul din făi­noase nu e bun. Tre­buie să ne luăm zahărul din fructe și miere.

Citri­cele sunt excelente, fiindcă avem nevoie de canti­tăți mari de vitamina C. Mango și avocado sunt foarte bune. Rodiile și strugurii negri au mulți anti­oxidanți. Și-i mai place creierului ceva, care ne place tuturor: cio­colata! Să-i dăm cacao și cio­colată cât mai pură, mai amăruie, mai neînsiropată. Și un pahar de vin roșu, din când în când. Ne face mai volubili, deschide căile nervoase, îmbunătățește imuni­tatea și circulația vas­culară”, a explicat Prof. Dr. Vlad Ciurea, potrivit formula-as.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel