Din cuprinsul articolului
Creierul este unul dintre cele mai complexe organe ale corpului uman. Acesta gestionează toate funcțiile organismului și poate fi afectat de o multitudine de factori. Dacă acesta nu funcționează în mod corespunzător, sănătatea generală poate avea de suferit.
Alimentația este un factor ce are o influență deosebită asupra creierului. Aceasta poate susține sănătatea organului sau, dimpotrivă, îl poate altera.
Pentru a avea un creier sănătos și ager este important să știi ce alimente ajută cel mai mult dezvoltarea și buna funcționare a acestui organ. De asemenea, este indicat să renunți la obiceiurile nesănătoase și să faci mai multă mișcare.
Cu atât mai mult, stimularea creierului este esențială pentru a-l menține tânăr și organizat.
Dieta creierului sănătos
Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, renumit neurochirurg, dezvăluie ce trebuie să consumăm pentru a menține buna funcționare a creierului și, implicit, sănătatea generală.
„Creierului nu-i place neapărat ceea ce le place stomacului și papilelor gustative. Nu-i plac grăsimile, cărnurile grele, slănina…
Pentru un creier în formă, avem nevoie de carne slabă de curcan, de pește slab, dar și de pește gras, de somon, fiindcă are acizi grași nesaturați.
Avem nevoie de toate semințele posibile, iar România e plină de una din cele mai bune semințe pentru creier: sămânța de dovleac crudă, care ajută la producerea anumitor neurotransmițători, responsabili cu starea de bine. Nuca seamănă ea însăși cu creierul uman, e unul dintre cei mai buni sâmburi.
Pătrunjelul, usturoiul, busuiocul proaspăt, rozmarinul și plantele aromatice, în general, stimulează activitatea nervoasă. Creierului îi plac la nebunie și dulciurile, are nevoie de ele. Zahărul însă nu este bun pentru creier, este un drog care creează reacții de dependență. Și nici amidonul din făinoase nu e bun. Trebuie să ne luăm zahărul din fructe și miere.
Citricele sunt excelente, fiindcă avem nevoie de cantități mari de vitamina C. Mango și avocado sunt foarte bune. Rodiile și strugurii negri au mulți antioxidanți. Și-i mai place creierului ceva, care ne place tuturor: ciocolata! Să-i dăm cacao și ciocolată cât mai pură, mai amăruie, mai neînsiropată. Și un pahar de vin roșu, din când în când. Ne face mai volubili, deschide căile nervoase, îmbunătățește imunitatea și circulația vasculară”, a explicat Prof. Dr. Vlad Ciurea, potrivit formula-as.ro.