Sari la conținut

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Doctor Vlad Ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Vlad Ciurea

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează creierul în timpul somnului. Medicul specialist spune că acesta este într-o activitate continuă și complexă.

„S-a dovedit că, în prezent, creierul uman desfășoară aproximativ 1 miliard de activități pe secundă. Primește și procesează informații într-un flux neîntrerupt”, subliniază Prof. Ciurea, descriind astfel o rețea neuronală activă, esențială pentru procesele de învățare și adaptare ale organismului, potrivit Antena 3 CNN.

La fel ca inima, care nu încetează să bată atât timp cât trăim, creierul menține o activitate constantă

neurochirurgul vlad ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Creierul, practic, nu se odihnește niciodată. Inima se odihnește vreodată? Niciodată, bate încontinuu… La fel și creierul. Este adevărat că sunt părți din creier care se odihnesc, care stau liniștite. Dar altele funcționează încontinuu”, spune prof. Dr. Vlad Ciurea.

Somnul profund, moment de regenerare cerebrală

Potrivit renumitului medic, sistemul vegetativ din creier, responsabil cu funcții vitale precum respirația și circulația, continuă să lucreze.

„Această regiune asigură reglarea funcțiilor esențiale ale organismului, precum respirația, circulația sângelui și funcțiile endocrine”, explică dr. Ciurea.

Concluzia: În faza de somn profund, creierul asigură sănătatea întregului corp și sprijină regenerarea neuronală, potrivit neurochirurgului.

„Deci, creierul nu se odihnește niciodată”, concluzionează Prof. Ciurea, accentuând importanța acestei activități continue pentru sănătatea noastră.

Recent, celebrul profesor a spus care sunt factorii care „distrug” sănătatea creierului.

„Este important să nu trăim în frică și stres constant”, recomandă profesorul. Acesta subliniind că acest mod de viață ne afectează profund sănătatea mentală.

Mișcarea și activitatea fizică, esențiale pentru creier

În antiteză cu efectele stresului, activitatea fizică și timpul petrecut în aer liber sunt benefice pentru sănătatea creierului.

„Mișcarea, munca și activitățile în aer liber sunt extrem de importante pentru creier și organism, în general”, declară Prof. Dr. Ciurea. Aceste activități reduc stresul, îmbunătățesc starea de spirit și contribuie la funcționarea eficientă a creierului.

Hidratarea, cheia pentru un creier sănătos

Un alt element esențial pentru menținerea sănătății creierului este hidratarea corectă. Prof. Dr. Ciurea recomandă consumul de apă de calitate, ideal cu un pH alcalin.

„După o anumită vârstă, apa alcalină este benefică, având rolul de a echilibra pH-ul organismului și de a susține funcțiile cerebrale”, precizează el.

Evitarea stresului și conflictelor, o necesitate pentru sănătatea mentală

Profesorul Vlad Ciurea subliniază și importanța evitării conflictelor și stresului intens, considerându-le dăunătoare pentru sănătatea mintală.

„Pentru un creier sănătos este esențial să evităm situațiile conflictuale și stresul”, conchide acesta.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel