Sari la conținut

Prof. dr. Vlad Ciurea: Celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Sunt bune și dau energie

Prof. dr. Vlad Ciurea, neurochirurg ne dă o veste bună! Putem mânca dulciuri fără să ne simțim vinovați, pentru că sunt benefice pentru creier. 

Însă, nu orice fel de dulciuri! Ci unele cât mai naturale, așa cum sunt fructele, mierea de albine, dar și gemurile fără zahăr și ciocolata amăruie.

Alegeți ciocolată amăruie cu conținut mare de cacao

”Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie.

Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase,” a precizat dr. Vlad Ciurea, într-o postare pe Facebook.

Dacă sunteți iubitori de ciocolată, neurochirurgul spune că recomandă ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao.

Ciocolata neagră, un super aliment

”Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao,” atrage atenția medicul.

Mihaela Bilic, medic nutriționist și expert în boli metabolice, laudă, de asemenea ciocolata și spune că ciocolata neagră, cu un conținut de minim 70% cacao, este un superaliment. Aceasta este bogată în antioxidanți, polifenoli, minerale și alte substanțe esențiale, ceea ce o face să fie un adevărat medicament pentru organism.

”Din punct de vedere nutritiv boabele de cacao conţin 50-57% grăsimi (unt de cacao), 12%fibre şi 5-7% proteine. Ciocolata neagră posedă o acţiune antioxidantă ieşită din comun datorită polifenolilor ce pot reprezintă 12-48% din greutatea bobului de cacao. Un singur pătrăţel de ciocolată neagră cu 70% cacao conţine de 2 ori mai mulţi polifenoli decât un pahar de vin roşu şi are un efect antioxidant identic cu o ceaşcă de ceai verde corect infuzat,” adaugă dr. Bilic.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel