Categories: Expertul zilei

Prof. dr. Virgil Păunescu:  „Repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuşi probleme/ Ne putem trezi cu mutaţii care pot fi agresive”

Prof. dr. Virgil Păunescu:  „Repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuşi probleme/ Ne putem trezi cu mutaţii care pot fi agresive”.

Prof. dr. Virgil Păunescu a atras atenția, în cadrul unei mese rotunde online cu tema „Progresul ştiinţific şi tehnologic în dezvoltarea de vaccinuri împotriva coronavirusurilor (SARS-CoV-2), că tentația politicienilor este aceea de a „face binele cu forța”. a explicat că coordonarea vaccinării trebuie făcută de specialişti, de medici, care însă „nu au reflexe democratice consolidate”, prin natura profesiei lor. Clasa politică, sub presiunea mediatică care intervine virulent când „nu mai sunt paturi libere în ATI”, vine de multe ori cu măsuri radicale respinse de populaţie.

„În sala de chirurgie nu se negociază intervenţia, ci medicul decide ce trebuie să facă”, a argumentat imunologul.

Prof. dr. Virgil Păunescu:  „Repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuşi probleme”

În altă ordine de idei, Virgil Păunescu a arătat că în mod teoretic, dacă se pune presiune pe un virus, cu tratamente sau cu vaccinuri, el va căuta o „cale de scăpare” şi face mutaţii, iar pericolul e mare, că „ne putem trezi cu mutaţii care pot fi agresive”.

Prof. dr. Virgil Păunescu, vicepreședinte al Academiei se Științe Medicale și coordonatorul Centrului OncoGen, consideră că, până acum, soluţia de a rezolva problema pandemică prin vaccinare nu s-a dovedit că funcţionează. Există o serie de mutaţii ale virusului care vin şi din zone de pe mapamond în care populaţia nu a fost supusă vaccinării.

„Nu avem date pe termen lung despre efecte secundare ale vaccinării, pentru că nu a trecut acel termen lung. Ce mă îngrijorează pe mine este că repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuşi probleme. Este greu să spui cum va reacţiona sistemul imun la o stimulare repetată cu acelaşi stimul (…).

Vaccinul nu rămâne doar la locul injecţiei, ci circulă şi el şi repetarea oricărei vaccinări, mai ales din şase în şase luni, pe mine mă îngrijorează puţin”, a explicat Păunescu, potrivit Agerpres.

„Vaccinarea, în special a persoanelor vulnerabile, îi scuteşte pe aceştia de formele grave şi este lucru dovedit”

Prof. dr. Virgil Păunescu, vicepreședinte al Academiei se Științe Medicale și coordonatorul Centrului OncoGen, a declarat faptul că administrarea dozelor de vaccin actuale, care protejează șase luni, sunt necesare pentru a nu face forme severe ale bolii.

„Trebuie să facem oricâte doze de vaccin vor fi necesare şi oricâte valuri vor veni, pentru că prin fiecare doză suntem protejaţi şase luni de forme grave de boală, altfel riscăm, chiar şi cei vaccinaţi, să facem forme grave de boală. Vaccinarea, în special a persoanelor vulnerabile, îi scuteşte pe aceştia de formele grave şi este lucru dovedit”, a spus dr. Păunescu.

În același context, dr. Virgil Popescu a declarat că vaccinurile care se află acum pe piaţă sunt urmare a unei „decizii politice”, iar ţările care le produc acum reprezintă „o decizie politică”.

„În loc de colaborare am avut parte de competiţie (cei de la OncoGen Timişoara, care au dezvoltat încă din primăvara anului trecut un „vaccin românesc”, n.r.). Lumea nu s-a îngrămădit la noi (să cumpere vaccinul, n.r.), România nu a vrut să joace niciun rol în această competiţie. Cuba a ieşit cu două vaccinuri, pentru că au vrut să iasă pe piaţă, să arate că sunt o putere tehnologică”, a concluzionat dr. Virgil Păunescu.

Recent Posts

ALERTĂ meteo. Un vortex polar se îndreaptă către România. Se anunță ninsori și viscol în câteva zile

ALERTĂ meteo. Un vortex polar care se va răspândi din nord va schimba configurația generală…

30 de minute ago

Ce se întâmplă dacă aprinzi câteva foi de dafin. Obiceiul minune pentru sănătate și noroc

Arderea frunzelor de dafin este o practică veche, cunoscută pentru multiplele sale beneficii. De la…

59 de minute ago

Zece semne că ești mult mai inteligent decât crezi

Ești inteligent? Inteligența nu înseamnă doar scoruri ridicate la teste de IQ. Psihologii au descoperit…

o oră ago

Efectul nebănuit al suplimentelor cu vitamina D asupra tensiunii arteriale

Un nou studiu publicat în Journal of the Endocrine Society arată că suplimentele de vitamina…

2 ore ago

La cât ajunge pensia minimă de la 1 ianuarie 2025

Vești importante pentru pensionarii din România, în legătură cu pensia minimă: de la 1 ianuarie…

2 ore ago

Schimbările climatice cresc incidența alergiilor. „Viitorul nu sună foarte bine!”

Schimbările climatice cresc incidența alergiilor. Unul dintre cele mai importante efecte ale schimbărilor climatice asupra…

2 ore ago

Citeste si: