Sari la conținut

Prof. Dr. Streinu Cercel atenționează: Se pot înmulți cancerele pulmonare!

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel

Din cuprinsul articolului

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a explicat la Digi24 care sunt efectele poluării din Bucureşti. Conform profesorului, o particulă poluantă de 2.5 de microni este atât de mică încât nu poate fi oprită de mecanismul natural de apărare al plămânului, ea ajungând direct în alveolă, ceea ce poate duce mai târziu la afecțiuni respiratorii, inclusiv cancer la plămâni.

„E o particulă mică și ajunge până în alveolă, aia e problema ei. Orice particulă care este sub 5 micorni nu mai e oprită de tractul mucociliar, cel care protejează plămânul – și reușește să scoată afară la nivelul faringelui și de acolo îl înghițim sau scuipăm – și ajunge până în alveolă și de acolo nu mai mai iese. Dacă ajunge în alveolă, ajunge să devină o particulă iritantă.Foarte multe dintre aceste particule pot să ducă în timp și la cancere pulmonare, nu mai spun că și generează bronhopneumopatia cronică obstructivă. Ele într-adevăr, sunt păcătoase”, spune medicul Streinu Cercel.

Medicul a menţionat faptul că poluarea este generată tot de oameni, care ar trebui să aibă grijă la rândul lor.

„Dacă e aerul prost, stai acasă”

„Într-o dimineață, când plecam la serviciu, m-am urcat în mașină, iar în fața mea o altă mașină, scotea un fum negru pe țeava de eșapament de nu vă imaginați. Totuși, trebuie să avem și noi puțină grijă. Sunt lucruri care țin de noi pentru că poluare generăm și noi”, a precizat medicul.

Conform acestuia, agenţii economici care deversează în timpul nopții tot felul de gaze, fără să folosească filtre hepa, reprezintă o problemă. De asemenea, specialistul a declarat că masca chirurgicală normală nu ajută în cazul poluării cu particule de 2.5 microni.

„Dacă e aerul prost, stai acasă, adică nu faci jogging. Alergând, în alveolă intră și mai mult. Vă dați seama că în mod obișnuit respirăm 16 respirații pe minut, când alergăm ajungem aproape la 30. Deci ventilăm, câmp deschis. Dacă am desfășura suprafața pulmonară și am pune fiecare trebușoară cap la cap, e cam distanța de aici la Ploiești, vreo 60 de kilometri, ca să vă dați seama de ce suprafață de absorbție potențială avem”, a explicat medicul Streinu Cercel la Digi24.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel