Cunoscutul medic oftalmolog Monica Pop a vorbit, în cadrul interviului LiveDoc, despre cele mai frecvente probleme de oftalmologice, inclusiv despre conjunctivite, pe care le întâlnește foarte des, în ultimul timp.
Există mai multe tipuri de conjunctivită: alergică, virală și bacteriană. ”În viața mea nu am întâlnit atât de multe conjunctivite virale și orjelet, ca în ultimii doi ani. Acestea apar pe fondul unei imunități scăzute. Imunitatea e foarte scăzută la români din cauza oboselii, a lipsei de proteine, fie că sunt animale sau vegetale, a stresului. Vin cu conjunctivite tineri înainte de examene, de interviuri, după perioade stresante”, a explicat prof. dr Monica Pop.
Medicul a ținut să precizeze că în cazul conjunctivitei virale, nu se folosesc niciodată picături cu antibiotic, o greșală des întâlnită, având în vedere că românii au obiceiul să ia tratamente la sfatul farmacistului sau al medicului de familie. Iar dacă nu e tratată corect pot apărea niște complicații foarte severe.
Simptomele care apar în cazul conjunctivitei virale, o boală oftalmologică extrem de contagioasă, inclus: ochi roșii, pleoape umflate, secreție urâtă. Apare întotdeauna la ambii ochi dar cu un decalaj de o zi-două.
În cazul conjunctivitei alergice, cea mai frecvent întâlnită, ochiul e roșu, are secreție sau nu și mănâncă. Acestea se tratează doar cu picături antialergice, antibioticul doar agravează alergia.
Doar conjunctivita bacteriană se tratează cu antibiotic, însă ca și în cazul celorlalte tipuri, tratamentul trebuie prescris doar de către medicul oftalmolog. Aceasta apare doar la un ochi, secreția e foarte urâtă, muco-purulentă, ochiul roșu.