Sari la conținut

Prof. dr. Monica Pop: „Ne facem rău singuri! E o gafă monumentală!”

Monica Pop
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Monica Pop, recomandari benefice

Ochelarii de soare au devenit un obicei foarte popular în rândul tuturor. Dar purtarea incorectă ne poate afecta vederea. Prof. dr. Monica Pop a explicat cum să evităm asemenea probleme.

Prof. dr. Monica Pop: „Ne facem rău singuri! E o gafă monumentală!”

”Nu sunt adepta ochelarilor de soare dacă nu e nevoie, și nevoie au persoanele cu fotofobie.Dacă îi purtăm fără să avem nevoie, ne facem rău singuri, pentru că vom dezvolta o dependență de aceștia.

Sunt și părinți care nu întreabă și pun copilului ochelari de soare. Copiii nu au nevoie de ochelari de soare, cu excepția situațiilor în care suferă de fotofobie. E o gafă monumentală,” a atras atenția medicul Monica Pop, într-un interviu realizat pentru doctorulzilei.ro.

Alegerea ochelarilor se soare

„Dacă vă numărați printre cei cu fotofobie (sensibilitate la lumină), de un singur lucru trebuie să țineți cont atunci când vă alegeți ochelarii de soare: să vedeți cu ei pe nas, la fel de bine ca fără. Prețul, firma, nu contează”, a recomandat medicul Monica Pop.

Monica Pop: „Aceste obiceiuri ne pot distruge vederea. Aveți grijă!”
Medicul Monica Pop atrage atenţia asupra obiceiurilor care, dacă nu sunt luate în considerare, pot duce chiar la pierderea vederii.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 60% dintre factorii care determină sănătatea și calitatea vieții sunt asociați stilului personal de viață, obiceiuri nesănătoase sau sănătoase, prin urmare factori care pot fi modificați.

Prof. dr. Monica Pop: Pot deveni nocive pe termen lung

Printre medicii care au lansat un semnal de alarmă privind obiceiurile care pot deveni nocive pe termen lung, mai ales pentru vedere, se numără și medicul oftalmolog, Monica Pop.

Pe primul loc este cafeaua mult prea tare, despre care specialiştii spun că poate conduce la scăderea vederii.

Mai exact, cei care obișnuiesc să bea zilnic trei sau mai multe cafele tari au un risc crescut de glaucom – boala degenerativa a nervului optic, care duce la pierderea vederii.

Avertisment pentru boala care duce la pierderea vederii

„Aceste efecte sunt binecunoscute. Cafeaua face vasoconstricție, adică strânge vasele de sânge, ducând la creșterea tensiunii arteriale si a presiunii intraoculare. E total contraindicata celor cu glaucom de orice tip sau cu boli vasculare.

Cantitatea e mai puțin importanta, şi o cană de cafea tare poate avea acest efect.

Sfatul meu pentru toată lumea e sa bea cafea decafeinizată sau, daca nu se pot abține, sa combine cafea cu cofeina cu cea fără cofeina”, recomanda prof.dr. Monica Pop, medic oftalmolog.

Fă sport regulat. Un studiu recent a arătat că persoanele care se angajează în activitate fizică moderată până la viguroasă par să aibă un risc cu 73% mai mic de a dezvolta glaucom. Acest lucru se datorează faptului că fluxul sanguin și presiunea din interiorul ochiului se pot modifica odată cu exercițiul, ceea ce poate afecta riscul de glaucom.

Dietă bogată în fructe și legume

Mâncați o dietă bogată în fructe și legume, în special cele verzi, cu frunze. Un studiu a arătat că persoanele care au consumat mai multe legume cu frunze au un risc cu 20 până la 30% mai mic de a dezvolta glaucom. De ce? Nitrații din legumele verzi pot fi transformați în oxid nitric, care poate îmbunătăți fluxul sanguin și poate ajuta la reglarea presiunii din interiorul ochiului.

Bea cafea cu moderatie. Mai bine, bea ceai în loc de cafea. Un studiu a arătat că persoanele care au consumat cel puțin o ceașcă de ceai fierbinte zilnic aveau șanse mai mici de a avea glaucom cu 74% în comparație cu cei care nu consumau ceai fierbinte. Puțină cafea este bine, dar aportul excesiv de cofeină nu este ideal. Un studiu a constatat că consumul a 5 sau mai multe căni de cafea cu cofeină crește riscul de a dezvolta glaucom. Cum poate ajuta ceaiul? Antioxidanții și flavonoidele conținute în ceai pot îmbunătăți capacitatea organismului de a preveni efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.

Luați în considerare un supliment de magneziu. Studiile sugerează că un aport adecvat de magneziu alimentar poate fi benefic pentru pacienții cu glaucom. De ce? Magneziul îmbunătățește circulația și pare să aibă un efect benefic asupra vederii pacienților cu glaucom. Cu toate acestea, un alt studiu sugerează că prea mult magneziu poate fi asociat cu un risc crescut de glaucom.

Periați, folosiți ata și vizitați regulat medicul dentist. Un studiu recent a arătat că pierderea dinților poate fi legată de un risc crescut de glaucom. Acest lucru se datorează faptului că boala parodontală poate declanșa un răspuns inflamator care poate contribui la glaucom.

Nu fumați. Studiile indică faptul că fumatul crește riscul de glaucom și are un impact general negativ asupra sănătății ochilor.

Menține o greutate corporală sănătoasă. Studiile arată că persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare sunt expuse unui risc crescut de diabet, iar diabetul le expune pe oameni la risc de glaucom. Având un IMC prea scăzut este, de asemenea, asociat cu risc crescut de glaucom.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel