Categories: Ştiri sănătate

Prof. dr. Mircea Diculescu: ”Numărul cazurilor de cancer de colon s-a triplat. Cel mai prost obicei alimentar care ne poate îmbolnăvi e…”

Numărul de cazuri de cancer de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani a declarat, joi, directorul Centrului de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Mircea Diculescu.

„Cancerul de colon este pentru noi o frământare foarte mare. La ora actuală încercăm să dezvoltăm un protocol de screening în cancerul colo-rectal adică de a putea să depistăm cazurile care ar putea să evolueze în cancer colo-rectal și cazuri care pot să fie tratate în așa fel încât să prevenim acest tip de cancer. Populația trebuie să fie informată și să se ducă să facă colonoscopie. (…) Colonoscopia, în clipa de față, se poate face aproape în orice oraș mare din țară. (…) Numărul de cazuri de cancere de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani”, a spus Diculescu, cu prilejul celui de-al 37-lea Congres Național de Gastroenterologie Hepatologie și Endoscopie Digestivă, organizat de Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă.

Potrivit acestuia, una din cauzele care conduc la cancerele de colon sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, însă nici regimurile restrictive nu sunt indicate.

„Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare restrictive, consider că omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adică să mănânce din toate. Regimurile foarte restrictive pot să ducă la carențe nutriționale sau vitaminice importante. (..) Eu recomand un regim echilibrat. Să încercăm să nu mergem la fast food, să mâncăm cel puțin un fel de mâncare caldă pe zi, să încercăm să încetăm ca popor să mai sărim micul dejun. Când ajungem acasă mâncăm pentru toată ziua. Este cel mai prost obicei cu putință. Să încercăm să mâncăm sănătos. Microbiota poate să își revină, să mâncăm iaurturi, alimente care să fie cât mai aproape de bio”, a mai spus medicul.

Șeful Secției a III-a Gastroenterologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Liana Gheorghe, a afirmat că numărul de calorii „trebuie controlate”.

„Să rezistăm la tentații. Să fim întotdeauna activi. Educația în societate contează”, a afirmat medicul, recomandând populației controale periodice, chiar dacă starea de sănătate este bună.

La rândul său, medicul gastroenterolog Anca Trifan a susținut că obezitatea este un factor important care poate conduce la cancer hepatic, dar și la unele tipuri de cancere digestive, pancreas, colon hepatic.

„Nu poți să îi spui unui copil să nu mănânce la fast food sau să nu mănânce dulce că oricum va mânca. Trebuie să îi oferi altceva care să fie la fel de atractiv și în același timp în spatele fiecărui produs să îi oferi educația necesară”, a adăugat Trifan.

Recent Posts

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

11 minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

40 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

51 de minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

o oră ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 ore ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Citeste si: