Din cuprinsul articolului
Prof. dr. Mircea Beuran, renumit chirurg, a oferit o perspectivă asupra creșterii semnificative a numărului tinerilor diagnosticați cu cancer, un fenomen care a luat amploare în ultimele decenii. Înainte de 1990, cancerul era o afecțiune predominantă la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, însă astăzi, secțiile de oncologie sunt pline de tineri între 20 și 30 de ani, cu tumori deja în stadii avansate.
Beuran explică faptul că, înainte de Revoluția din 1989, rata cancerului în România era mai scăzută decât în multe țări dezvoltate, iar un factor important al acestui fenomen este legat de alimentația din acea perioadă. După 1989, diversificarea alimentară și accesul la o gamă mai largă de produse a dus la un consum mai mare de alimente procesate și nesănătoase, ceea ce a contribuit la creșterea incidenței cancerului, în special în rândul tinerilor.
„Înainte de anii ’90, exista un grad de malignitate mare, dar erau totuşi niște procente sub ţările dezvoltate.
După ’90, a crescut libera circulatie, a apărut diversitatea aceasta alimentară, modalitatea cu care oamenii au început sa se obisnuiasca cu noul, adică cu ofertele care se fac la ora actuală; mâncarea la îndemână pe stradă, mâncarea la un telefon distanţă, modul în care familia se uneşte şi mănâncă acelaşi lucru de la cel mai mic până la cel mai mare.
Din aceste motive, creşte patologia şi ne apropiem de procentele din ţările industrializate, iar aceste procente se leagă de această industrializare alimentară.
Diversificarea alimentară și accesul la o gamă mai largă de produse a dus la un consum mai mare de alimente procesate și nesănătoase
Ca medici, observăm că nu e numai modul în care mananci, ci și modul în care alimentul e pregătit să ajungă la consumator.
Observăm foarte mult această chimie care se aduce pământului. Apoi aceste produse sunt ingerate de animale, de păsări etc pentru că toate aceste lucruri se dezvoltă într-un sistem industrial: în combinate de creştere a animalelor şi păsărilor, a produselor marine etc.
Există şi un tratament intensiv pentru ca aceste vieţuitoare să crească în intervale de timp scurt, cu hormoni, se vaccinează cu tot felul de vaccinuri să nu facă boli, primesc antibiotice, au tot felul de proteine pe care le ingurgiteaza. După care apare produsul final.
Vedem că aceste galantare sunt pline mereu ca să existe pentru populaţia largă un volum de mâncare care necesită şi găsim ce ingrediente sunt în pregătire. Aceste ingrediente sunt nişte elemente de conservare şi tot felul de substanţe chimice care nu lasă să se dezvolte o anumită floră. Vorbim aici doar despre marketing pentru consum.
E adevărat că pe aceste pachete există etichete cu compoziția, dar compoziţia se referă la 50 g, la 100 g. Însă nimeni nu îşi ia doar 50 de g, majoritatea consumă o cantitate mult mai mare. De exemplu, cei din construcții, am astfel de pacienţi. Îşi iau jumătate de kilogram de salam, pâine…
În timp, obserăm ca apar, de foarte multe ori, formaţiuni ale tubului digestiv, în general polipi, colite care se vindeca din ce în ce mai greu şi care, la un moment dat, se pot transforma în tumori ale tubului digestiv, începând de la cavitatea bucală până la sfincterul anal şi glandele anexe, ficat, pancreas.
Surprinzător este că decada de vârstă pe care altădată o discutam de la a 6-a, a 7-a în sus, acum discutăm de 20, 30, 40 de ani, tineri care vin cu aceste tumori în forme avansate”, explică reputatul profesor într-un interviu acordat România TV