În ultimii ani, odată cu înlocuirea alimentaţiei tradiţionale cu hrana modernă, importată din alte ţări, a crescut frecvenţa cancerelor digestive, a explicat prof.dr. Mircea Beuran , pentru Mediafax.
„Viața modernă a adus cu ea și schimbarea stilului alimentar. Dar organismul nu se obișnuiește peste noapte cu o nouă alimentație, mai condimentată, mai piperată, cu sosuri diverse sau altele, de aici și creșterea suferințelor digestive. Mai mult de o treime din cancerele din om sunt pe tubul digestiv. Vorbim de cancer de colon şi rect, dar şi de stomac, ficat, pancreas, esofag, adică toate segmentele tubului digestiv şi anexele tubului digestiv – ficat şi pancres”, a spus Mircea Beuran, şeful Secţie chirurgie II a Spitalului de Urgență Floreasca din Capitală.
Totuşi, el a apreciat că au fost făcute progrese importante în depistarea cancerului, chiar dacă nu există un program național de screening.
„S-a dezvoltat endoscopia atât ca diagnostic, cât și ca tratament. Făcând genomul uman, putem avea harta genetică a noastră și să aflăm mult mai de timpuriu ce potențial de boală avem în noi și care ar fi gestul profilactic ca să nu trecem prin evoluția bolii”, a arătat medicul. În România, însă, nu există un program de screening, ceea ce duce la creşterea frecvenţei cancerelor digestive depistate prea târziu. Beuran semnează, alături de medicul oncolog Alexandru Irimie şi gastroenterologul Mircea Grigorescu, cel de-al treilea volum al „Tratatului de Oncologie Digestivă”, volum premiat, deja, de Academia Română.