Leon Dănăilă, personalitate marcantă a medicinii din România, este medic specialist neurochirurg la Spitalul „Gh. Marinescu” din București și politician. El a fost ales membru corespondent al Academiei Române (la 24 octombrie 1997) și apoi membru titular al acesteia (din 20 decembrie 2004).
Geniul neurochirurgiei românești, Leon Dănăilă este doctorul care, la aproape 88 de ani, încă operează pe creier. A făcut până acum peste 27.000 de astfel de intervenții chirurgicale, din care peste 14.000 cu microscopul operator, metodă pe care a adus-o cu el din SUA, unde a fost la specializare pe vremea în care la noi se făcea operații pe creier cu degetul, iar oamenii mureau pe masa de operație.
Academiceanul Leon Dănilă ne explică importanța autosugestiei atunci când suntem bolnavi.
Atunci când practicăm o gândire pozitivă, corpul nostru va reuși să dezvolte un sistem imunitar puternic.
„Fenomenele parapsihologice, autosugestia, sugestia, empatia sunt rele. S-a dovedit că acest creier are o putere foarte mare. Există oameni care au o putere aparte de a influența activitățile unei colectivități.
Anumiți conducători, așa cum a fost Hitler, aveau o putere aparte de a hipnotiza masele, de aceea oamenii executau tot ce spunea. Puterea asta de a influența este reală, creierul are niște unde care pot influența. De exemplu, descântecele, care au o bază reală, funcționează în acest fel.
Și preoții au această putere de a influența. De aceea, dacă preotul îi citește unui bolnav, sistemul imunitar al acestuia devine mai puternic, el se simte bine. Credința în Dumnezeu îi dă bolnavului o imunitate mai bună, el rezistă mai bine la boală pentru că boala este formată 50% din stare organică și 50% din stare psihică.
Oamenii optimiști au un sistem imunitar foarte bun, pe când cei pesimiști se îmbolnăvesc mult mai repede. O stare depresivă poate duce până la cancer, uneori. Și medicii pot influența starea bolnavului prin ceea ce îi transmit. Dacă un medic îl încurajează pe bolnav, îi spune că se va face bine, îi e aproape, îl atinge, aceste gesturi au mare influență asupra bolii. Și persoanele apropiate îl pot ajuta pe bolnav dacă îl îmbărbătează”.