Sari la conținut

Prof. dr. Leon Dănăilă atenționează: Folosești mâna stângă

Prof. dr. leon danaila
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce este neuroplasticitatea și de ce este importantă pentru sănătatea mintală? Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a forma conexiuni și căi noi și de a schimba modul în care sunt “cablate” rețelele sale. Prof. dr. Leon Dănăilă a împărtășit modalități simple de a stimula neuroplasticitatea.

 

Într-o postare pe Facebook, prof. dr. Leon Dănăilă, neurochirurg primar, profesor universitar, om politic și membru al Academiei Române, a przentat șase modalități simple de a stimula neuroplasticitatea.

Prof. dr. Leon Dănăilă: Utilizați mâna nedominantă: Faceți activități zilnice

Neurochirurgul Leon Dănăilă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Astăzi vreau să împărtășesc cu voi câteva modalități simple de a stimula neuroplasticitatea:

Practicarea dansului reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer

  • Utilizați mâna nedominantă: Faceți activități zilnice, cum ar fi spălatul pe dinți sau folosirea furculiței cu mâna mai puțin folosită. Acest exercițiu, cunoscut sub numele de neurobice, consolidează conexiunile dintre celulele creierului.
  • Călătoriți: Explorați locuri noi și expuneți-vă creierul la stimuli inediți și medii înconjurătoare noi pentru a deschide noi căi neuronale.- Antrenați-vă memoria: Utilizați mnemotehnici pentru a vă exersa memoria, stimulând conectivitatea rețelelor neuronale.
  • Citiți ficțiune: Cititul unui roman și implicarea în acțiunea acestuia îmbunătățesc conectivitatea creierului și activitatea în regiunile responsabile pentru senzații și mișcare.
  • Dansați: Practicarea dansului reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer și îmbunătățește conectivitatea neuronală, datorită implicării multiplelor funcții ale creierului.
  • Asigurați-vă un somn adecvat: Somnul ajută la consolidarea învățării prin creșterea spinilor dendritici și transferul informațiilor între neuroni. Recomandat este un somn de minim 7 ore pe noapte.
  • Faceți exerciții fizice și meditați: 30 de minute de exerciții fizice zilnic sau meditația contribuie la formarea de noi sinapse, iar consumul de flavonoide (cacao, afine) și antioxidanți (ceai verde) susține plasticitatea creierului.

Încercați aceste metode pentru a vă menține creierul în formă și a spori agilitatea mintală, indiferent de vârstă!” a scris medicul neurochirurg Leon Dănăilă, pe contul personal de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel