Din cuprinsul articolului
Cu prilejul împlinirii a 45 de ani de la prima operație cardiovasculară din România, Prof. dr. Klara Brînzaniuc, manager IUBCvT Tîrgu – Mureş, profesor universitar conducător de doctorat la UMF Tîrgu Mureş și șef disciplină Anatomie Embriologie, ne-a acordat un amplu interviu.
Florin Saiu
-Doctorul zilei: 45 de ani de la prima operaţie cardiovasculară în Tîrgu Mureş. Ce gânduri aveţi, la cald, legat de această aniversare de importanţă majoră în domeniul medical autohton?
-Prof. dr. Klara Brînzaniuc: Centrul medical târgumureșean a fost constant asociat cu performanțe medicale certe în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare. De la transplantul de cord pe animal de experiență la om, de la cercetări privind producția de valve biologice la obținerea acestora și dezvoltarea unui compartiment distinct de cercetare şi producţie: Producţia şi implantarea primelor valve biologice din ţară, montate pe inel şi «stentless» manufacturate în Laboratorul de producţie valve, în structura IUBCvT, continuate astăzi prin cercetări experimentale privind folosirea celulelor stem în reconstrucții valvulare, au contribuit la crearea unei școli de chirurgie cardiovasculară, la adult și la copii, fiind astăzi la a 3-a generație de specialiști formați în IUBCvT Tîrgu Mureş, în toate specialitățile ce permit diagnosticul și tratamentul complex al afecțiunilor cardiovasculare.
Nu putem să nu fim recunoscători celor care au creat aceste performanțe, d-lui prof dr. Radu Deac, vicepreședinte al ASM, director aproape 20 de ani al IUBCvT Tîrgu Mureș și celui ce a preluat ștafeta de la domnia sa, prof dr. Horațiu Suciu. Pentru că acum 45 de ani am avut specialiști ce au realizat prima intervenție cardiovasculară în Tîrgu Mureș, astăzi am devenit un centru de excelenţă în acordarea asistenţei medicale bolnavilor cardiovasculari, în formarea inițială și cea continuă a profesioniştilor din domeniul medical şi în cercetarea ştiinţifică.
-În anii trecuţi aţi acumulat o experienţă respectabilă în peisajul medical, fiind la conducerea direcţiei de sănătate publică, prorector ştiinţific al UMF, participant la numeroase cercetări naţionale şi internaţionale, de patru ani sunteţi la conducerea unei instituţii de importanţă maximă pentru domeniul medical din România. Aţi fost şi aţi rămas un căutător al noilor provocări profesionale?
-Dacă în primii ani de formare medicală, competența mea didactică și cea medicală au fost prioritare pentru mine, după anul 2000 – când am început formarea managerială în domeniul managementului serviciilor de sănătate, validate prin atestatul Ministerului Sănătății, completată ulterior cu managementul academic, în special spre accesare de proiecte instituționale și de cercetare – am lărgit paleta competențelor și preocupărilor profesionale.
Poate această realitate a determinat includerea mea în echipe manageriale, la DSP Mureș, ulterior în Senatul UMF și în Biroul Senatului ca și prorector științific. Managementul academic mi-a asigurat recunoașterea profesională în domeniul Sănătate, fiind și membru în comisia permanentă de experți Științe Medicale ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, comisie care asigură autorizarea provizorie/acreditarea tuturor programelor de studiu la nivelul standardelor de calitate și în concordanță cu legislația europeană de exercitare profesională în domeniile reglementate sectorial și general.
Punctele forte ale IUBCvT
-De mai bine de patru ani conduceţi IUBCvT Tîrgu Mureş. Care este punctul forte al instituţiei?
-Ar fi greu să identific unul singur, dar în puține cuvinte aș sintetiza: performanță medicală, proceduri moderne de diagnostic și tratament, expertiză de vârf în domeniu.
Specialişti renumiți cu adresabilitate mare a pacienților spre aceștia; priorități naționale – transplantul cardiac, rezolvarea patologiei malformațiilor cardiace congenitale, și astfel pacienții noștri sunt de la vârsta de o zi la 100 de ani; centru universitar de prestigiu naţional şi internaţional, unde chirurgia cardiovasculară și cardiologia are specialiști de mare valoare.
Dotări în dezvoltare, condiţii optime de deservire a pacienţilor, mai puțin problema deficitară a spațiului, ce împiedică dezvoltarea unor domenii ce ne aparțin, ce nu au încă soluții în România și paradoxal noi am format specialiști în ultimii 3-5 ani, avem colaborări internaționale și sprijin permanent, dar nu avem resurse pentru un spital care să permită aceste realități; număr mare de servicii medicale prestate cu complexitate ridicată reflectată în ICM poate printre primele două din România.
Idei sufocate de infrastructură
-Ce idei de dezvoltare aveţi în plan pe termen scurt şi pe termen lung pentru Institut?
-Nici una din acestea, publice prin strategia instituțională 2015-2020 nu vor fi realizabile dacă nu vom găsi soluția de spații pentru instituția noastră prin extindere/supraetajare sau mai potrivit clădire cu destinație specifică Institutului.
-Care sunt proiectele şi planurile de viitor? Ce ar însemna succesul suprem pentru Klara Brînzaniuc?
-Satisfacția tuturor colaboratorilor, apartenența lor reală la ceea ce înseamnă IUBCvT Tîrgu Mureș și pentru mulți dintre noi, și UMF Tîrgu Mureș, alături de identitatea noastră profesională și cea națională în anul centenarului 2018.
”Nu putem să nu fim recunoscători celor care au creat aceste performanțe, d-lui prof dr. Radu Deac, director aproape 20 de ani al IUBCvT Tîrgu Mureș, și celui ce a preluat ștafeta de la domnia sa, prof dr. Horațiu Suciu” – Prof. dr. Klara Brînzaniuc, manager IUBCvT Tîrgu – Mureş
”Centrul medical târgumureșean a fost constant asociat cu performanțe medicale certe în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare” – Prof. dr. Klara Brînzaniuc, manager IUBCvT Tîrgu – Mureş