Sari la conținut

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: ”Alcoolul în cantitate mică este chiar recomandat. 15 picături de vin roșu”

vin rosu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficii nebănuite ale consumului moderat de vin roșu

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu a dezvăluit la Antena 3 cele mai importante sfaturi pentru o sănătate de fier. Alcoolul în cantitate mică este chiar recomandat – spune profesorul.

”Alcoolul, în cantitate mică. Pot să vă spun pentru că am lucrat în Franța, iar acolo, la ora prânzului, cine putea și nu era în operație, exista o cantină în care mânca de la profesor academician, până la femeia de serviciu și luau și 15 picături de vin. Roșu, că asta e băutura francezilor. Îți dă vigoare, ajută digestia.

Am venit acasă și i-am povestit ministrului din epoca respectivă, era domnul Proca (n.r. Eugeniu Gh. Proca), o somitate și un om deosebit. Și i-am spus: Domule ministru, haideți să facem și la noi. Zice: Vrei să faci beție în spitale? Românului dacă îi dai atât o să mai vrea încă două pahare.

Asta este o chestie de educație, iar educația face parte tot din drepturile fundamentale ale omului”, a spus prof. dr. Dorin Sarafoleanu în interviul exclusiv acordat în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire de la Antena 3.

Atenție la consumul de alcool

Medicul Radu Țincu a vorbit pentru Antena 3 despre diferenţa dintre o beţie şi o intoxicaţia cu alcool. Iată pericolul consumului cronic de alcool!

„Discutăm de intoxicaţia alcoolică atunci când cantitatea de alcool prezentă în sânge depășește capacitatea organismului de metabolizare, apare efectele de deprimare a sistemului nervos central.

Sigur, noi consumăm alcool pentru că ne aduce o stare de bine, însă apare acea stare de euforie imediat după consumul alcoolului.

În momentul în care cantitatea de alcool se acumulează în sistemul nervos central, apare progresiv deprimarea creierului.

Diferenţa dintre o beţie şi o intoxicaţia cu alcool

Toxiinfecţia alcoolică este diferită de o beție pentru că ea pune în pericol autonomia organismului.

Faptul că apare hipotensiune arterială. Trebuie să spunem că alcoolul este un vasodilatator. Consumat în exces va produce scăderea tensiunii arteriale chiar până la nivel de colaps cardiovascular. Acest lucru va duce la o scădere a funcţiei renale.

De asemenea, alcoolul este un toxic direct pentru miocard. Inima nu mai funcționează la fel de bine în prezența alcoolului și pot să apară tulburări de ritm cardiac.

Aceste tulburări sunt cu atât mai frecvente cu cât cantitatea de alcool este mai mare, la persoanele tinere care nu au un metabolism la fel de accelerat al etanolului. Și trebuie să mai spunem un lucru pe care oamenii probabil nu îl cunosc.

S-a dovedit că prezența acetaldehidei care apare în urma metabolizării alcoolului crește riscul de cancer gastric, cancer esofagian sau cancer hepatic. Și atunci trebuie să ne punem întrebarea cât de des bem astfel încât această cantitate de acetaldehidei să nu fie su atât de mare încât să producă mutații genetice.

Pericolul consumului cronic de alcool

Intoxicațiile acute nu apar pe perioade lungi de timp. Ele, de obicei, apar în mod acut, atunci când depășim cantitatea respectivă.

Dacă discutăm de un consum cronic timp de mai multe zile dincolo de intoxicația acută, trebuie să ne uităm și la alte complicații acute pe care le determină alcoolul.

Pancreatita acută, hepatita acută toxică pot să apară după 2-3 zile de consum exagerat de alcool și unele dintre aceste complicații pot să fie mortale.

Mortalitatea asociată pancreatitei acute este una extrem de ridicată și de cele mai multe ori, când suntem în vacanță, nu consumăm doar alcool în exces, consumăm și alimente în exces.

Asocierea de dintre alcool, alimente grase, prăjeli, alimente extrem de condimentate vor crește riscul de a dezvolta astfel de complicații digestive”, a spus medicul Radu Țincu la Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel