Din cuprinsul articolului
De ce avem nevoie de somn? Prof. Dr. Adrian Restian: Dacă nu dormim suficient, ne îmbolnăvim
În această criză medicală mondială, mai mult ca niciodată organismul nostru trebuie să facă faţă provocării de a ne menţine sănătoşi. Acad. prof.dr. Adrian Restian, medic de familie, a făcut cîteva recomandări în acest sens.
Se știe că îmbolnăvirea nu depinde doar de contactul cu virusul, ci şi de capacitatea sistemului imunitar de a-l distruge. De a nu-i permite să intre şi să se înmulţească în celulele noastre. Spre deosebire de microbi care se înmulţesc în afara celulelor, virusurile se înmulţesc în celulele noastre, chiar pe seama mecanismelor noastre genetice. Prin urmare, un sistem imunitar puternic ne ajută să rămânem sănătoși.
Iar un sistem imunitar puternic depinde de o viață fără stres. Somnul este foarte important pentru a ieși din stresul cotidian. Odihna este foarte importantă pentru a ne putea desfășura activitățile zilnice. Prin urmare, lipsa somnului ne poate afecta serios sănătatea.
„Eliminăm niște toxine în timpul somnului. Tot în timpul somnului reparăm niște țesuturi. Eliberăm hormoni, în timpul somnului. Noi trebuie să dormim! Sunt niște structuri care întrețin starea de veghe și ne aduc în starea de vis”, a declarat prof. dr. Adrian Restian, la Medika TV.
Este imperativ ca omul să doarmă, chiar dacă îi place sau nu. Specialiștii avertizează că lipsa somnului ne poate afecta serios sănătatea, putând genera probleme foarte grave.
„Trebuie să dormim, așa sunt legile naturii. Pentru că, dacă nu dormim suficient, ne îmbolnăvim. Și, dacă vom continua așa, chiar murim. Se poate muri din nesomn prelungit. Întrebarea este de ce dormim? Organismul nostru nu se odihnește niciodată, nici când dormim. Creierul lucrează, inima bate, toate celulele funcționează la un nivel mai jos. Scade temperatura corpului, scade metabolismul, scad percepțiile”, a declarat prof. dr. Adrian Restian.
Din păcate, petrecem tot mai puțin timp în pat, în încercarea de a ne odihni. De la o zi la alta, numărul orelor pe care le dormim scade considerabil. În timpul somnului, au loc numeroase numeroase procese biologice de maximă importanță pentru sănătatea organismului nostru.
„Dacă noi trăim 80 de ani în medie, în acești 80 de ani trăim vreo 30.000 de zile. Nu este mult! … În aceste zile noi trăim cam 700 mii de ore și dormim doar 200 – 300 mii de ore. Timp în care nu suntem conștienți”, a punctat dr. Restian.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…