Din cuprinsul articolului
Produsul ieftin cu beneficii uimitoare pentru sănătate: e un bun laxativ natural și ajută la vindecarea rănilor. Sigur îl ai și tu în casă!
Uleiul de ricin este un ulei vegetal multifuncțional pe care oamenii l-au folosit de mii de ani. Se face prin extragerea uleiului din semințele plantei Ricinus communis. Aceste semințe, care sunt cunoscute sub numele de fasole de ricin, conțin o enzimă toxică numită ricină. Cu toate acestea, procesul de încălzire prin care trece uleiul de ricin în timpul producției dezactivează ricina, permițând uleiului să fie folosit în siguranță.
Este folosit în mod obișnuit ca aditiv în alimente, medicamente și produse de îngrijire a pielii, precum și ca lubrifiant industrial și component de combustibil biodiesel.
În Egiptul antic, oamenii ardeau ulei de ricin ca combustibil în lămpi, îl foloseau ca remediu natural pentru a trata alimente precum iritația ochilor și chiar îl luau pentru a stimula travaliul în timpul sarcinii.
Astăzi, uleiul de ricin rămâne un tratament natural popular pentru afecțiuni comune, cum ar fi constipația și uleiurile pentru piele, și îl puteți găsi adesea în produsele naturale de frumusețe.
Iată 4 potențiale beneficii și utilizări ale uleiului de ricin. De asemenea, acoperim utilizarea sa ca tratament pentru păr și măsurile de precauție de luat în considerare.
Poate una dintre cele mai cunoscute utilizări medicinale pentru uleiul de ricin este ca laxativ natural. Este clasificat ca un laxativ stimulativ, ceea ce înseamnă că crește mișcarea mușchilor care împing materialul prin intestine, ajutând la curățarea intestinelor.
Uleiul de ricin este aprobat de Food and Drug Administration (FDA) ca laxativ stimulativ. Laxativele stimulative acționează rapid și sunt utilizate în mod obișnuit pentru a ameliora constipația temporară sau pentru a curăța intestinul înainte de procedurile medicale.
În general, iată cum funcționează: atunci când consumați ulei de ricin pe cale orală, acesta este descompus în intestinul subțire, eliberând acid ricinoleic, principalul acid gras din uleiul de ricin. Acidul ricinoleic este apoi absorbit de intestin, stimulând un puternic efect laxativ. Mai multe studii au arătat că uleiul de ricin poate ameliora constipația.
De exemplu, un studiu din 2011 a constatat că, atunci când adulții în vârstă au luat ulei de ricin, aceștia au experimentat scăderea simptomelor de constipație, inclusiv mai puține eforturi în timpul mișcărilor intestinale și sentimente mai scăzute raportate de mișcări intestinale incomplete.
Mai mult, un alt studiu a demonstrat că uleiul de ricin a fost eficient în curățarea intestinelor oamenilor înainte de a fi supuși unui tip de colonoscopie neinvazivă numită endoscopie cu capsulă de colon.
Atenție!!! În timp ce uleiul de ricin este considerat sigur în doze mici, cantități mai mari pot provoca crampe abdominale, greață, vărsături și diaree. Deși poate fi folosit pentru a ameliora constipația ocazională, uleiul de ricin nu este recomandat ca tratament pentru problemele de sănătate pe termen lung.
De asemenea, asigurați-vă că vorbiți cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a obține recomandarea acestuia înainte de a utiliza ulei de ricin pentru a trata constipația. Utilizarea greșită a uleiului de ricin poate duce la efecte secundare periculoase, cum ar fi dezechilibre electrolitice și acido-bazice, care ar putea pune viața în pericol.
Uleiul de ricin este bogat în acid ricinoleic, un acid gras mononesaturat. Aceste tipuri de grăsimi pot fi folosite pentru a hidrata pielea. Acţionează ca umectanţi, care reţin umiditatea prin prevenirea pierderii de apă prin stratul exterior al pielii.
Uleiul de ricin este folosit în cosmetică pentru a promova hidratarea. Producătorii îl adaugă adesea la produse precum loțiuni, machiaj și produse de curățare.
De asemenea, puteți folosi acest ulei bogat ca alternativă naturală la cremele și loțiunile de hidratare cumpărate din magazin. Multe produse hidratante populare găsite în magazine conțin ingrediente potențial dăunătoare, cum ar fi conservanți, parfumuri și coloranți, care pot irita pielea și dăuna sănătății generale.
Schimbarea acestor produse cu ulei de ricin poate ajuta la reducerea expunerii la acești aditivi. În plus, uleiul de ricin este ieftin și îl poți folosi atât pe față, cât și pe corp.
Uleiul de ricin este gros, așa că oamenii îl amestecă adesea cu alte uleiuri prietenoase cu pielea – cum ar fi uleiul de migdale, măsline și nucă de cocos – pentru a face o cremă hidratantă ultra-hidratantă.
Atenție!!! Deși aplicarea uleiului de ricin pe piele este considerată sigură pentru majoritatea, poate provoca o reacție alergică la unele persoane. De asemenea, utilizarea uleiului de ricin pur poate irita pielea unora, așa că cel mai bine este să-l diluați cu alt ulei, cum ar fi uleiul de jojoba sau de cocos. Încercați să testați combinația pe o zonă mică de piele pentru a vedea cum pielea dumneavoastră tolerează uleiul de ricin înainte de a-l aplica pe zone mai mari.
Aplicarea uleiului de ricin pe răni creează un mediu umed care poate ajuta la promovarea vindecării și la prevenirea uscarii rănilor. Venelex, un unguent popular folosit în mediile clinice pentru tratarea rănilor, conține un amestec de ulei de ricin și balsam de Peru, un balsam derivat din arborele Myroxylon balsamum. Venelex este utilizat ca pansament pentru răni cronice și acute și ulcere ale pielii, inclusiv:
Ajută la reducerea mirosurilor, la protejarea rănilor și la crearea unui mediu umed pentru a promova vindecarea. În plus, acidul ricinoleic, principalul acid gras găsit în uleiul de ricin, are proprietăți antiinflamatoare și de reducere a durerii.
Poate ajuta la reducerea inflamației pielii, sprijină vindecarea și poate ajuta la reducerea durerii la persoanele cu răni. Studiile au descoperit că unguentele care conțin ulei de ricin pot fi eficiente pentru tratarea unui număr de răni diferite.
Într-un studiu de caz din 2013, tratamentul cu un spray care conține o combinație de balsam de Peru, ulei de ricin și o enzimă numită tripsină a ajutat la vindecarea unei plăgi chirurgicale abdominale la un bărbat de 81 de ani care nu a putut tolera alte forme de terapie locală.
Atenție!!! Rețineți că tratamentele topice ale rănilor cu ulei de ricin conțin o combinație de ingrediente, nu doar ulei de ricin. Nu trebuie să aplicați ulei de ricin pe nicio rană fără a consulta mai întâi un profesionist din domeniul sănătății.
Potrivit Healthline, o serie de bacterii și ciuperci, inclusiv ciupercile Candida, cresc de obicei pe protezele dentare. Acest lucru poate crea îngrijorări orale dacă protezele dentare nu sunt curățate și depozitate corespunzător.
Speciile de Candida, precum C. albicans, sunt deosebit de problematice pentru persoanele care poartă proteze dentare, deoarece aderă cu ușurință la suprafețele protezelor și la țesuturile bucale. O creștere excesivă a ciupercilor Candida poate duce la o afecțiune numită stomatită a protezei, o infecție care duce la inflamație, roșeață și iritație în gură.
Interesant este că curățarea protezelor dentare cu ulei de ricin poate ajuta la reducerea riscului de apariție a stomatitei dentare, deoarece uleiul de ricin poate ajuta la uciderea bacteriilor și ciupercilor.
Un studiu a constatat că înmuierea dinților acrilici contaminați într-o soluție care conține 10% ulei de ricin timp de 20 de minute a ajutat la reducerea numărului de C. albicans, precum și a altor bacterii dăunătoare, inclusiv Streptococcus mutans și Staphylococcus aureus.
Mai mult decât atât, un studiu din 2013 pe 30 de persoane în vârstă cu stomatită legată de proteza dentară a arătat că tratamentul cu o apă de gură care conține ulei de ricin a condus la îmbunătățiri ale semnelor clinice de stomatită, inclusiv inflamație.
În plus, un alt studiu a constatat că periajul și înmuierea protezelor dentare într-o soluție care conține ulei de ricin a dus la reduceri semnificative ale Candida la persoanele în vârstă care purtau proteze dentare.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…