Din cuprinsul articolului
Medicul neurochiurg Vlad Ciurea ne vorbește despre un produs pe care îl regăsim pe rafturile magazinelor și care consumat în cantități mari, provoacă daune creierului.
Deși este gustoasă și cu 0 calorii, substanța vine la pachet cu o serie capcane, cu atât mai mult cu cât consumatorii nu știu să citească etichetele.
Fără să ne dăm seama, această substanță este pusă în produse precum conserve, muștar, ketchup, supe sau chiar iaurturi.
Substanța este cunoscută sub numele de E951, un îndulcitor considerat de 200 de ori mai dulce decât zahărul.
Renumitul neurochirurg prof. univ. dr. Vlad Ciurea spune despre acest îndulcitor ne poate ataca neuronii, mergând „până la epuizare și distrugere”.
„Cel mai bun „supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.
Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri.
Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.
Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.
Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.
Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici.
Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris Vlad Ciurea, pe pagina sa de Facebook.
E951 aspartam se mai folosește în gemuri, jeleuri, marmelade, în preparate din fructe și legume, în fructe conservate. În conserve de fructe și legume dulci-acrișoare, în conserve și semiconserve dulci-acrișoare de pește, marinate de pește, de crustacee și moluște.
Pentru supe cu valoare energetică redusă, aspartamul se adaugă în doze de 110 mg/kg. În sosuri și în muștar, 350 mg/kg, iar în unele produse fine de brutărie destinate unei alimentații speciale, 1700 mg/kg.
Cum se acordă pensia de urmaș. Din septembrie 2024, noua lege a pensiilor, legea 360/2023,…
Milioane de oameni sunt diagnosticați cu demență, o boală care distruge treptat memoria, abilitățile de…
Visele despre aceeași persoană pot avea multiple semnificații iar interpretarea lor depinde de contextul personal…
Zile benefice la Loto. Ziua de naștere este considerată, în general, una norocoasă. Cu toate…
Un somn neîntrerupt este ceea ce mulți oameni își doresc. Și uneori să-l atingi nu…
Pensionarea pe caz de boală este un proces complex și important pentru cei care, din…