Categories: Ştiri sănătate

Produsul care ne ține timp îndelungat de foame și menține nivelul de glucoză din sânge. Tudor Ciuhodaru: „este un aliment extrem de sănătos!”

Cercetătorii britanici au creat o făină produsă din leguminoase ce scad nivelul glucozei din sânge. Făina are la bază legume precum năut, linte și fasole. Toate acestea sunt utile în controlul greutății și reducerea riscului bolilor de inimă.

Spre deosebire de alte tipuri de făină, aceasta a fost obținută printr-o nouă metodă de măcinare, care păstrează structura fibroasă a leguminoaselor.

Oamenii de știință sunt de părere că înlocuirea făinii de grâu cu această versiune ar reduce obezitatea, dar și riscul de diabet și boli cardiovasculare.

Oamenii de știință au descoperit că adăugarea făinii de năut cu celule întregi în pâine a crescut semnificativ eliberarea semnalelor de sațietate de la intestin la creier, ceea ce înseamnă că oamenii s-au simțit mai sătui după ce au mâncat.

Tudor Ciuhodaru: aliment extrem de sănătos

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a vorbit la Antena 3 CNN despre beneficiile năutului pentru sănătate.

„Năutul este folosit de vreo 7.500 de ani. Vorbim despre un aliment extrem de sănătos(…). Este un aliment extrem de util din multe puncte de vedere, pentru că pe de o parte este bogat în fibre, iar pe de altă parte este cu colesterol 0”, a spus medicul, la emisiunea „News Magazine”.

„17 grame de fibre la 100 grame de năut înseamnă aproape asigurarea integrală a dozei de fibre necesare zilnic pentru o doamnă sau o domnișoară, și aproape undeva pe la jumate din ceea ce înseamnă doza de fibre necesare pentru un bărbat. Așa că vă dați seama, de la reglarea metabolismului, asigurarea tranzitului intestinal, a trece pe un metabolism bogat în proteine, toate acestea înseamnă de fapt un regim echilibrat”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

„Supa de năut, năutul în salată, humusul sunt folosite de-a lungul timpului în istorie și au fost cu beneficii importante asupra sănătății noastre”, a completat el.

Aspectul, gustul si originea nautului


Nautul este o planta leguminoasa numita, in limba latina, Cicer arietinum. In functie de sortiment, ai putea-o gasi pe piata si sub denumirea de fasole Garbanzo sau fasole egipteana. Cuvantul „naut” provine din cuvantul turc „nohut” si a intrat in limba romana, pe vremea cand Dobrogea era parte a Imperiului Otoman, sub forma arhaica „nahut”.

Multa vreme, nautul a fost cunoscut si sub denumirea de mazarea berbecilor, din pricina faptului ca fiecare boaba prezinta o excrescenta care seamana, potrivit unora dintre botanisti, cu un corn de berbec. Cel mai adesea, boabele de naut au culoarea roz, galbena sau verde. Gustul lor se remarca prin aroma de pamant cu nuante de nuca.

In Orientul Mijlociu, nautul salbatic este cunoscut inca de acum 7.500 ani. Cultivarea lui a inceput in jurul anului 3.000 I.Hr.. De-a lungul vremii, a fost un ingredient preferat de greci, de romani si de egipteni. Astazi, lideri ai productiei mondiale de naut sunt India, Australia si Pakistan. Anul trecut, s-au recoltat, in lume, 9.950.000 de tone de naut.

Recent Posts

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

12 minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Citeste si: