Din cuprinsul articolului
Curățarea casei sau a biroului poate genera substanțe chimice periculoase, dar alegerea produselor potrivite ajută la reducerea riscului pentru sănătate și mediu, sugerează un nou studiu.
Potrivit cercetătorilor de la Environmental Working Group, o organizație americană non-profit de cercetare și apărare a drepturilor, produsele de curățenie obișnuite, cum ar fi spray-urile universale sau odorizantele, pot umple aerul din interior cu un tip de substanță care are legătură cu problemele respiratorii.
Cercetătorii au analizat 30 de produse de curățenie diferite, inclusiv unele comercializate ca fiind ecologice și altele fără adaos de parfumuri. Printre acestea se numărau produse de curățare a pardoselilor, de curățare a sticlei, de îndepărtare a petelor și de curățare a băii sub formă de spray-uri, șervețele, spume și pudre. Rezultatele studiului evaluat de colegi au fost publicate la 13 septembrie în revista Chemosphere.
În cele 30 de eșantioane analizate au fost detectate peste 530 de tipuri diferite de substanțe chimice, cunoscute sub numele de compuși organici volatili, care sunt eliberate sub formă de gaze în aer atunci când produsele sunt utilizate. Aproape jumătate dintre cele identificate sunt considerate potențial periculoase pentru sănătatea umană, conform reglementărilor europene.
COV includ substanțe precum formaldehida, toluenul și cloroformul. Aceștia sunt legați de probleme respiratorii, precum astmul și cancerul pulmonar, în special atunci când oamenii sunt expuși frecvent și în timp la aceste substanțe, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA.
Unele cercetări sugerează că aceste substanțe chimice pot fi deosebit de periculoase pentru copii, deoarece pot cauza probleme de dezvoltare și neurologice sau pot crește probabilitatea de apariție a cancerului.
Cercetătorii au constatat că multe dintre produsele testate emană substanțe chimice care se pot acumula în concentrații semnificativ mai mari atunci când sunt utilizate în interior, comparativ cu cele din exterior. De asemenea, au constatat că unele dintre substanțele chimice persistau zile sau chiar mai mult după utilizare.
De asemenea, studiul a arătat că unele produse de curățare pot fi opțiuni mai sigure, potrivit BusinessInsider.
Produsele de curățare etichetate ca fiind „verzi” sau „ecologice” au produs mult mai puține substanțe chimice periculoase și în cantități mai mici decât cele convenționale. În mod similar, produsele fără adaos de parfumuri au avut, de asemenea, emisii mai mici.
Iar dintre toate produsele testate, cele etichetate „verde” și „fără parfum” au produs cele mai puține vapori – de aproape 8 ori mai puțin decât produsele convenționale și de 4 ori mai puțin decât produsele verzi parfumate.
Rezultatele sugerează că utilizarea produselor de curățenie ecologice și fără parfum poate contribui la atenuarea potențialelor riscuri pentru sănătate cauzate de expunerea la aceste substanțe chimice, potrivit lui Samara Geller, director senior pentru știința curățeniei la Environmental Working Group și co-autor al studiului.
„A alege produse de curățare ecologice este o modalitate simplă de a reduce expunerea la substanțe chimice dăunătoare. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru sănătatea femeilor și a copiilor”, subliniază Geller într-un comunicat de presă.
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…
7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…
Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…