Sari la conținut

Produs tradițional de export: medici români. De ce ne pleacă medicii din țară?

Sursă foto: Medicover
Centrul Cancerului de Prostată București, un proiect unic în România

România, deși recunoscută pentru calitatea superioară a școlilor de medicină, are puțin peste 350 de medici la 100.000 de locuitori, potrivit ultimelor statistici puse la dispoziție de Eurostat.

Este o creștere a numărului de specialiști raportat la populație, care se vede în toată Uniunea, dar acest lucru reflectă schimbări demografice, pentru că s-a redus populația Europei.

La nivel național, chiar dacă salariile au crescut considerabil, specialiștii continuă să plece peste hotare. Vor să lucreze în spitale curate și dotate cu aparatură necesară.

Ultima raportare a Eurostat centralizează situația anului 2021 și arată că la nivelul Uniunii Europene erau aproximativ 1,82 de milioane de medici practicanți.

Cei mai muli medici sunt în țările dezvoltate – 377.000 în Germania, 243.000 în Italia, 216.000 în Frața și 213.000 în Spania.

Însă nu acestea sunt statele care au acoperirea cea mai bună când vine vorba de personalul medical. Cei mai mulți medici la 100.000 de locuitori sunt în Grecia (629), Portugalia (562) și Austria (540). Cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Franța (318,3), Belgia (324,8) și Ungaria (329,8). România avea 350 de medici la 100.000 de locuitori.

Însă nu acestea sunt statele care au acoperirea cea mai bună când vine vorba de personalul medical. Cei mai mulți medici la 100.000 de locuitori sunt în Grecia (629), Portugalia (562) și Austria (540). Cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Franța (318,3), Belgia (324,8) și Ungaria (329,8). România avea 350 de medici la 100.000 de locuitori.

De ce ne pleacă medicii din țară?

Observatorul de Prahova a realizat un interviu cu domnul doctor Ciprian Vâjeu, medic ortoped specializat în chirurgia coloanei vertebrale. Domnia sa a plecat din România imediat după 1989 și și-a construit o carieră de succes în Franța. În momentul în care și-a dorit să revină în țară, s-a confruntat cu multe piedici din cauza sistemului de sănătate românesc.

Povestind parcursul anevoios în sistemul medical românesc, domnul doctor a abordat și subiectul dureros pentru pacienți: „de ce ne pleacă medicii din țară?”

„Cu mâna pe inimă vă spun, chirurgii, medicii specialiști din România, nu pleacă din cauza banilor!”, afirmă cu tărie dr. Vâjeu.

Sistemul deficitar de pregătire a medicilor specialiști din România este cel care își pune amprenta puternic pe motivația doctorilor de a pleca. „Chirurgia, încă, și încă vreo 20 de ani de aici încolo, se face cu mâinile!”, spune medicul Vâjeu.

„România, la 18 milioane de locuitori, pregătește cu 1.000 de medici mai puțini decât Franța, care are o populație de patru ori mai mare. Deci România pregătește 9.000 de absolvenți de medicină, în timp ce Franța pregătește 10.500…”, mai spune acesta.

medici
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Medicii specialiști nu pleacă din cauza banilor! (…) Ei pleacă pentru că structura unui spital (din România – n.r.) nu le permite să facă medicină, sau chirurgia secolului XXI!”, spune chirurugul.

Și tot el mai adaugă: „Astăzi, în spitalele județene, se mai trăiește cu ajutoarele din 1990! Zecile de camioane și trenuri care au venit, ajutoarele din perioada 1990-1991… (…) Cum să faci chirurgia secolului XXI când, în spitalele din România, se mai dezinfectează cu alcoolul medicinal, cel albastru, când bolnavii își cumpără medicamentele, își cumpără seringile, acele, etc.??!?!?!”

„Prima mea soție este spitalul. A doua este cea de acasă…”

„Tinerii medici au acces la cursuri în străinătate, la congrese, văd cum se face chirurgia secolului XXI și atunci, pe bună dreptate, cei care știu să facă, cei care au o pregătire întemeiată în medicină, ce le rămâne de făcut? Să nu se mai uite înapoi și să plece, lăsând casă, familie, părinți, să se realizeze…”, mai spune medicul.

Medicina nu este o meserie, medicina este un apostolat, în opinia lui. Ea trece peste considerentele de familie.

„Prima mea soție este spitalul. A doua este cea de acasă. Medicina, și mai ales chirurgia, cere un sacrificiu enorm… de timp, adrenalină, stres, dar este o satisfacție. În timp ce aici (în România – n.r.) chirurgii, și mă refer aici la chirurgii ortopezi, traumatologia îi inundă, sunt înecați în fracturi de umăr, de genunchi… Nu mai au timp să facă chirurgia adevărata chirurgie a secolului XXI….”, afirmă dr. Ciprian Vâjeu.

Deci, ca o concluzie, principalul motiv pentru care pleacă medicii specialiști din România este faptul că aici, în țară, nu se pot realiza profesional.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel