Din cuprinsul articolului
În plin scandal al acuzaţiilor fără precedent privind comiterea unor crime cu premeditare la secţia ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon din Bucureşti, procurorii se pare că au luat urma unui alt medic, fost angajat al spitalului care se pare că ar fi practicat aceleași metode ca doctoriţele aflate în arest preventiv pentru 30 de zile.
Datele ies la iveală în dosarul de omor calificat instrumentat de către anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și indică faptul că un medic care a lucrat în trecut la spital practica aceleași proceduri de reducere bruscă a dozei de noradrenalină sau de diminuare a puterii de ventilare a pacienților care „erau de lăsat”.
Martorii procurorilor criminaliști au arătat detaliat care erau metodele prin care, aparent, cei doi medici arestați deja preventiv sunt suspectaţi că le grăbeau decesul pacienților aflați în stare gravă la Secția ATI a spitalului.
Astfel, unul dintre martorii anchetatorilor l-a indicat și pe medicul P.V., fost cadru medical angajat al spitalului Sf. Pantelimon și presupusa metoda a acestuia de „curmare„ a zilelor pacienților ajunși pe mâna sa.
Astfel, relevă martorul în dosarul care a ajuns pe masa judecătorilor, „o altă practică pe care martorul a observat-o personal la dr. P.V. și la inculpata Miron Maria este aceea că nu respectă prevederile protocolului care impun faptul ca după declararea exitusului, pacientul trebuie să rămână timp de 2 ore conectat la toate aparatele și să-i fie administrate medicamentele cu suport vital cu aceeași rată de administrare”.
Bărbatul a povestit anchetatorilor că au fost situații când pacientul proaspăt decedat, la cererea acestor doctori, „era deconectat de la toate aparatele de suport vital și de administrare a medicației, detubat, cateterul venos central detașat, sonda urinară şi sonda nazo-gastrică detașate și a fost etichetat pentru a fi depus la morgă”.
„Pacientul era mutat apoi pe un brancard și ținut pe salon cele două ore conform protocolului. Între timp, patul eliberat era ocupat de o altă admisie din UPU sau altă secție.
Martorul a precizat că percepţia sa asupra tuturor acestor acte ale inculpatei Miron de a grăbi decesul unor pacienți în stare foarte gravă sau critică se datorează faptului că erau alți pacienți în stare gravă pe alte secții, UPU sau blocul operator, care ar avea mai multe șanse de supraviețuire decât cel căruia îi redusese noradrenalina”, a mai relatat martorul anchetatorilor criminaliști.
Conform unor noi informații din dosarul de omor calificat instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, un fost cadru medical, cunoscut sub numele de P.V., ar fi utilizat metode identice de reducere bruscă a dozei de noradrenalină și de diminuare a suportului vital pentru pacienții aflați în stare critică, arată realitatea.net.
Se pare că doctorul, care a lucrat anterior la Spitalul Pantelimon, a adoptat o tehnică similară cu cea a Mariei Miron, care a fost acuzată de reducerea intenționată a dozelor de medicamente vitale pentru a accelera decesul pacienților.
Conform declarațiilor martorilor, se pare că medicul ar fi practicat, de asemenea, deconectarea rapidă a pacienților de la aparatele de suport vital și administrarea de doze reduse de noradrenalină, fără respectarea protocolului medical care prevede menținerea pacientului conectat timp de două ore după decesul clinic, precizează sursa citată.
Și în cazul dr. P.V., procedura era identică în sensul că reducerea o făcea personal, nu le cerea asistenților să o facă. Şi în cazul acelui doctor asistenții procedau la fel cum o făceau şi în cazul inculpatei Miron Maria”, le-a relatat martorul procurorilor PTB.
Este de menționat că practica medicală obligă la menținerea la aparatele de suport și la administrarea tuturor substanțelor vitale a unui pacient intrat în „exitus„ pe o durată de două ore.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…