Aproape 190.000 de adulți și 22.000 de copii din România suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, ceea ce înseamnă peste 1% din populația țării. Conform ultimelor informațiilor oficiale*, la 30 septembrie 2015, în România trăiau 212.293 de persoane cu probleme de sănătate mintala, în creștere cu 2995 de persoane față de statisticile oficiale din 30 septembrie 2014. Dizabilitățile mintale și psihice ocupă primul loc în topul dizabilităților la români, fiind urmate de dizabilități fizice (177.217 persoane) și dizabilități somatice (148.531). În total, numărul de persoane cu dizabilități dat publicității de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este de 759.019 persoane.
Depresia în topul bolilor care generează dizabilități mintale și psihice
Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, aceasta reprezentând și principala cauză a dizabilităților prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tot OMS arată că la nivel mondial depresia este pe primul loc în ceea ce privește dizabilitățile mintale, organizația mondială estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei.
Având în vedere numărul tot mai mare de români care sunt diagnosticați cu probleme de sănătate mintală și psihice, trebuie să înțelegem că depresia, una dintre cele mai răspâdinte formă a acestor dizabilități, este o problemă de sănătate publică. Depresia nu este o simplă modificare a dispoziției sau a stărilor emoționale, depresia este o boală care se diagnostichează și se tratează. Dacă nu este tratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, fenomen care afectează 800.000 de oameni în fiecare an la nivel mondial și care reprezintă al doilea motiv de deces în rândul tinerilor între 15 și 29 de ani. Statul trebuie să ia măsuri pentru a asigura accesul românilor la servicii specializate de diagnosticare, sprijin și tratament pentru sutele de mii de oameni afectați de acest flagel al secolului 21, a declarat Adrian Socol, psiholog în cadrul Fundației Estuar.
În acest context, organizațiile din domeniul sănătății mintale din cadrul MindReset.Net – Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală, printre care Fundația Estuar și Liga Română de Sănătate Mintală, trag un semnal alarmă cu privire la creșterea continuă a numărului de persoane care suferă de problemene de sănătate mintală și solicită autorităților să ia măsuri urgente și concrete cu privire la politicile publice din domeniu.
Concret, MindReset.Net – Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală, solicită Guvernului României să ia următoarele măsuri:
AICI găsiți lista organizațiilor semnatare.
Prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România și consiliere gratuită pentru tinerii între 19 și 29 de ani
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor și autorităților, Fundația Estuar a lansat la sfârșitul anului trecut prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România. Cu ajutorul voluntarilor și specialiștilor din domeniu, Fundația Estuar a cartografiat până în acest moment peste 600 de instituții de stat și organizații neguvernamentale din domeniul sănătății mintale, într-un demers unic care își propune să faciliteze accesul persoanelor cu probleme de sănătate mintală la servicii specifice. Pe lânga cartofierea actorilor din domeniul sănătății mintale din România, Fundația Estuar oferă și consiliere psihologică gratuită tinerilor între 19 și 29 de ani.
*Informații date publicității de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Mai multe detalii pe http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/protectie-sociala/ppd
Pentru mai multe detalii despre proiectul MindReset.Net – Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală accesați www.estuar.org și pagina de Facebook
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…