Categories: Ştiri sănătate

Problemele de sănătate mintală motiv justificat pentru concediu medical

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) a cerut Ministerului Muncii să recunoască oficial afecțiunile mintale, precum depresia și burnout-ul, ca motive valide pentru concediu medical.

De asemenea, el a solicitat un cadru legislativ care să sprijine sănătatea mintală la locul de muncă, prin măsuri precum consilierea psihologică și orele de lucru flexibile. Ștefănuță a propus și organizarea de campanii de educare pentru angajatori și angajați privind prevenirea și recunoașterea timpurie a problemelor de sănătate mintală.

Sănătatea mintală a angajaților este profund afectată

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

“Tragedia recentă de la compania multinațională Atos din Timișoara este doar un exemplu în care managementul toxic, abuzurile și presiunea constantă reprezintă normalitatea la locul de muncă, iar sănătatea mintală a angajaților este profund afectată.

Stresul, anxietatea și depresia reprezintă a doua cea mai frecventă problemă de sănătate legată de muncă ce afectează lucrătorii europeni.

Proporția lucrătorilor la nivel european care declară că se confruntă cu factori de risc care le pot afecta negativ sănătatea psihică este de aproape 45%. Sănătatea mintală nu este un lux, ci o necesitate fundamentală.

Este nevoie de un efort coordonat pentru a elimina stigmatul asociat acestor probleme și pentru a încuraja oamenii să caute ajutor la timp”, declară Nicu Ștefănuță.

Potrivit unui sondaj Gallup realizat anul acesta în toate statele europene, România este pe primul loc în privința gradului de implicare al cetățenilor în profesia lor, cu cea mai mare pondere a celor care spun că sunt foarte implicați (36% în 2023 față de 34% în 2022). Același sondaj arată că ponderea românilor care se declară stresați de jobul pe care îl au a crescut cu două puncte procentuale anul trecut, la fel ca numărul celor care declară că au experimentat sentimente de furie la locul de muncă.

Recent Posts

Aceasta este băutura alcoolică cel mai puțin dăunătoare pentru ficat. Recomandarea unui hepatolog

Băutura alcoolică cel mai puțin dăunătoare pentru ficat. Este bine știu faptul că reducerea consumului…

28 de minute ago

Exercițiu simplu care, făcut zilnic, ar putea reduce riscul de boli de inimă cu 20%

Se știe că exercițiile fizice reduc riscul de boli de inimă și promovează o viață…

58 de minute ago

Semnal de alarmă al medicilor de Medicină Fizică și Reabilitare (MFR). Medicul de specialitate stabilește tratamentul pacientului, nu fizioterapeutul!

Medicii de Medicină Fizică și Reabilitare (MFR) atrag atenția că reabilitarea medicală trebuie să fie…

o oră ago

Sfântul Ambrozie de la Optina, tămăduitorul fără de arginți și mângâietorul necăjiţilor

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ambrozie de la Optima, în fiecare an pe data…

2 ore ago

Vești bune pentru seniori! Abonamente gratuite pentru cei cu venituri de până la 3.500 de lei net/ lună. Cum poți intra în posesia lor?

Vești bune pentru pensionarii brăileni. Compania de transport public de călători a orașului îi așteaptă,…

3 ore ago

Citeste si: